(upd)Hilton Groups: “Ξήλωμα” του προϋπολογισμού και στο βάθος… νέα μέτρα!

(upd)Hilton Groups: “Ξήλωμα” του προϋπολογισμού και στο βάθος… νέα μέτρα!
Περαιτέρω πληροφορίες για τα δημοσιονομικά στοιχεία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Θέτουν θέμα επάρκειας των μέτρων. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Υφεσιακός ο χαρακτήρας του προσχεδίου, υποστηρίζει το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής.

(upd)Στον… αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2017 της κυβέρνησης, ενώ οι δανειστές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα!

Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017, οι δανειστές στην ουσία το «ξηλώνουν» και θέτουν θέμα επάρκειας των μέτρων για την επίτευξη των στόχων.

Μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με το κουαρτέτο των δανειστών συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Αυτό σημαίνει ότι για τα παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις για  την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πίεση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου,ή να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσαν την συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο. Υπό στη σκιά και των αναθεωρημένων στοιχείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εξετάσουν λεπτομερώς όλες τις προβλέψεις του προσχεδίου για το 2017 με το οποίο τίθεται στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται δε ότι το ΔΝΤ επιμένει πως τα νούμερα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βγαίνουν και ζητεί, όπως και η Αθήνα, μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου μάλιστα να συμμετάσχει στην περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

ΥΠΟΙΚ: Το αφορολόγητο έκλεισε, δεν ξανανοίγει!

Η αξιολόγηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα πρώτα Hilton Groups το κλίμα-ειδικά στο χθεσινό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας-ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Την εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε, το κουαρτέτο των δανειστών ανοίγει όλη τη βεντάλια των ζητημάτων, που εκκρεμούν και σφίγγει το ζωνάρι στην Αθήνα, η οποία τρέχει να ολοκληρώσε τα παζάρια, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαπραγμάτευση για το χρέος. Το χάσμα Βερολίνου-ΔΝΤ όμως μπλοκάρει τις αξιώσεις της κυβέρνησης. Οι δανειστές παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης.

Από την πλευρά της η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση ως προς τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του αφορολόγητου. «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος δε προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα, που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.

Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Tη μείωση του αφορολόγητου ορίου στη ζώνη των 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων.

Στόχος η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός του 2017.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει επίσης αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνοιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να μειωθούν σε 1,85% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και να φθάσουν μόλις το 1,46% το 2017.

Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στη μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες θα κατακρημνιστούν κάτω από 1% του ΑΕΠ το 2017 και στο 0,83% το 2018.

Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο από το προηγούμενο μνημόνιο, αφήνει στην πράξη εκτός συζήτησης τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα (οι δαπάνες για το παιδί και την οικογένεια ανέρχονται σε μόλις 0,4% του ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 2,1%).

Μάλιστα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος του αφορολόγητου ορίου, ξαφνικά στην τελική της πρόταση η Παγκόσμια Τράπεζα θέτει, ως προτεραιότητα τη μείωσή του, από τις 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play