Με απώλεια όρασης κινδυνεύουν τα παιδιά που παίζουν με μη ελεγμένα λέιζερ πόιντερς
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έγινε πρόσφατα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με στόχο να ελεγχθούν τα λέιζερ πόιντερς που πωλούνται από τα καταστήματα και το internet έτσι ώστε, να διαπιστωθεί ποια είναι τα κατάλληλα για τις επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής.
Έναυσμα για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης αποτέλεσε μια άλλη μελέτη, η οποία έγινε με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων αγοριών ηλικίας 9-16 ετών από τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν και είχαν δείκτες λέιζερ. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες στη Μινεάπολη και όπως ανέφερε τα παιδιά τραυμάτισαν σοβαρά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα χάρη στα οποία βλέπουμε. Στη μελέτη αναφέρθηκαν όλες οι βλάβες των ματιών τους καθώς κοίταξαν απευθείας την ακτίνα λέιζερ ή την αντανάκλασή της μέσα από καθρέφτη.
Μάλιστα στο περιοδικό Pediatrics όπου παρουσιάστηκε η μελέτη αυτή, αναφέρθηκε ότι οι βλάβες ήταν συμβατές με θερμικό έγκαυμα στην ωχρά κηλίδα δηλαδή στο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδή στο ένα ή και στα δύο μάτια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάσουν την κεντρική τους όραση. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τα αγόρια διαπίστωσαν ότι είχαν μειωμένη οπτική οξύτητα και διάφορες δομικές αλλοιώσεις στα μάτια, οι οποίες δυστυχώς στα τρία από αυτά ήταν μη αναστρέψιμες.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης θέλοντας να ελέγξουν το πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος και για άλλα παιδιά που αγοράζουν παιχνίδια ή gadget με λέιζερ, αγόρασαν οι ίδιοι οκτώ πράσινα και κόκκινα λέιζερ πόιντερ από καταστήματα και από το internet, τα οποία ανέγραφαν επάνω ότι είχαν ισχύ κάτω από 5 milliWatts. Ωστόσο, όταν τα εξέτασαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι πολλά από αυτά είχαν στην πραγματικότητα πολλαπλάσια ισχύ, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι στα πράσινα λέιζερ πόιντερ κυμαινόταν από 51 έως 127 milliWatts, δηλαδή ήταν απόλυτα καταστροφική για τους ιστούς.
Να σημειωθεί ότι ο FDA στις προδιαγραφές που έχει θέσει για τα λέιζερ, έχει θεσπίσει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο ισχύος των λέιζερ πόιντερ τα 5 milliWatts. Όμως η προμήθεια πολλών ειδών από το διαδίκτυο καθιστά αδύνατο τον έλεγχο τους.Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι τα παιχνίδια και τα gadgets με λέιζερ μπορεί να μοιάζουν αθώα όμως στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και μόνιμης βλάβης στην όρασή τους.
Αναλύοντας τη μελέτη της Μελβούρνης ο Δρ. Αναστάσιος – Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision στην Αθήνα και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS) επεσήμανε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην λανθασμένη και αναξιόπιστη επισήμανση επάνω στα παιχνίδια και τα gadget που λειτουργούν με λέιζερ πόιντερ. Και δυστυχώς η προμήθεια μέσω διαδικτύου δεν βοηθά στον έλεγχο της ποιότητας αυτών των αντικειμένων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα παιδιά να τραυματίσουν τα μάτια τους ή ακόμα και να τυφλωθούν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας