Το θρίλερ της αξιολόγησης

Το θρίλερ της αξιολόγησης
Πιέσεις από Ελλάδα και Ουάσινγκτον για το χρέος προς το Βερολίνο. Δεν το συζητούν καν Μέρκελ και Σόιμπλε πριν τις γερμανικές εκλογές.

Παρότι η δεύτερη αξιολόγηση περιγράφεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ως «εύκολη» σε σύγκριση με την πολύ “βαριά” πρώτη αξιολόγηση, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Υπάρχει ένα πακέτο 33 προαπαιτούμενων που περιμένουν υλοποίηση και από αυτά σχεδόν το 1/3 αποτελούν κομβικά μέτρα που μπορούν να παρατείνουν την διαπραγμάτευση για μήνες, μετατρέποντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε πραγματικό θρίλερ

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, εκ των προτέρων, ότι οι απαιτήσεις αφού η Γερμανία δεν θέλει να ολοκληρώσει σύντομα η Ελλάδα τη αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ να πιέζουν την Γερμανία να αποφασίσει μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα, όμως Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν ούτε να το συζητούν πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

 Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι η γερμανική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν… καθυστέρηση είναι να καθυστερήσουν όσο μπορούν την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς παρατηρητές τα πιο… επικίνδυνα μέτρα που θα μπορούσαν να …τραβήξουν τη διαπραγμάτευση είναι τα εξής:

– Το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το τι θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα.

Παράλληλα η Κυβέρνηση θα πρέπει σίγουρα να κάνει υποχωρήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ και η συμφωνία για την επαναφορά των ΣΣΕ, μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό, τι αφορά τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.

– Η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Κύριας Ασφάλισης ΕΦΚΑ, αλλά κυρίως η δύσκολη και σύνθετη διαδικασία της περικοπής κοινωνικών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι 700 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

– Η σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης με δεδομένο ότι με τα 15 προαπαιτούμενα έγινε μόνο μια αρχή. Μετά το εποπτικό συμβούλιο θα πρέπει να οριστεί ΔΣ, να συσταθεί η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και να γίνουν οι νομικές διαδικασίες για την λειτουργία του νέου ταμείου με τις τέσσερις θυγατρικές του (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ).

– Το θέμα των ειδικών μισθολογίων το οποίο σε επίπεδο υπουργείων κινείται ακόμη σε επίπεδο προτάσεων.

– Η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020 με αιχμή την αποτύπωση των στόχων για τα πρωτογενής πλεονάσματα 2019 και 2020 τα οποία το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play