Βγαίνουν με διαδικασίες εξπρές από την “εντατική” οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η εγχώρια αγορά θα γεμίσει από “λουκέτα”! Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί εν μέρει να δίνει τη δυνατότητα σε βιώσιμες εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, ωστόσο την ίδια ώρα φέρνει μεγάλο “ξεκαθάρισμα” στο επιχειρηματικό τοπίο, βγάζοντας μια για πάντα τις προβληματικές επιχειρήσεις από την… “εντατική”.
Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού βρίσκεται επί “τάπητος” στα Hilton Groups, τα οποία ξεκίνησαν την Παρασκευή, με στόχο την οριστικοποίησή του, ενώ πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως δόθηκε και επίσημα εντολή από SSM στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να τραβήξουν οριστικά το “καλώδιο” των επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να επιβιώσουν, ακόμα και αν τους διαγραφούν όλες οι οφειλές.
Οι διαδικασίες, που προβλέπονται, είναι εξπρές και καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα “κόκκινα” δάνεια, συνεπώς οι ανακατατάξεις στην αγορά θα πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Οι αλλαγές αυτές, ύστερα και από την εντολή του SSM, έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία το λιανεμπόριο, το οποίο έχει δεχτεί και τα σοβαρότερα πλήγματα, τελεί σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο, ελπίζοντας πως αφού “κουρεύτηκαν” τα δικά της χρέη, το πλάνο αυτό θα αποτελέσει τον μπούσουλα και για άλλες επιχειρήσεις όχι μόνο του ίδιου κλάδου. Το ερωτηματικό εδώ μόλις μπαίνει!
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα ανάλογο αντίκτυπο θα έχει στην αγορά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον πτωχευτικό κώδικα. Όπως έγραφε χθες το www.pagenews.gr, όσοι επιχειρηματίες δεν στάθηκαν μόνο στα βασικά του νομοσχεδίου, το οποίο σημειωτέον θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 του τρέχοντος μηνός, αλλά διάβασαν και τα… ψιλά γράμματα, κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”, καθώς το νομοσχέδιο καταργεί το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, δηλαδή τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι εταιρείες, που προσέφευγαν στη ρύθμιση, να προστατεύονται από τους πιστωτές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται και εδώ, είναι τί θα γίνει με την πολυσυζητημένη περίπτωση του κορυφαίου λιανέμπορα, του Μαρινόπουλου. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και οι διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, η απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί κοντά στα Χριστούγεννα, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης τάχθηκαν με πρόσθετες παρεμβάσεις τους περισσότεροι από 30 πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των τραπεζών, ενώ για μια ακόμα φορά «κατά» τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το κλείσιμο του φακέλου θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, οπότε και μετρά η ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης. Πάντως, το νομοσχέδιο προβλέπει “μπουκέτο” αλλαγών για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλάζοντας ραγδαία το τοπίο της αγοράς.
Σημειώνεται δε πως την υπάρχουσα τραγική κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά, εν μέσω κρίσης, δραματικής μείωσης της κατανάλωσης και αβάστακτης φορολόγησης, καταγράφει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει “λουκέτο” στη συμπρωτεύουσα στο εννεάμηνο.
Όπως προκύπτει από στοιχεία των μητρώων του φορέα, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 οι διαγραφές διαμορφώθηκαν σε 2.047, όταν την ίδια στιγμή, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων δεν ξεπέρασαν στις 1.769.
Η φετινή αρνητική εικόνα είναι συνέχεια της αντίστοιχης περσινής, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα διεγράφησαν από τα μητρώα του ΕΕΘ 2.751 επιχειρήσεις και εγγράφηκαν 1.772.
Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΕΕΘ, η πλειονότητα εγγραφών/διαγραφών αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις (1.270 εγγραφές/1.767 διαγραφές), ενώ ακολουθούν οι ομόρρυθμες (184 προς 180) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ) με 179 εγγραφές έναντι 14 διαγραφών.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, υπογράμμισε ότι “δυστυχώς τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά, με τα λουκέτα να είναι περισσότερα από τις ενάρξεις λειτουργίας. Δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οι υπεύθυνοι πρέπει να εργαστούν εντατικά για να δώσουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας