Αισιοδοξία Γιούνκερ για CETE, ”άκυρο” από τη Βαλονία του Βελγίου

Αισιοδοξία Γιούνκερ για CETE, ”άκυρο” από τη Βαλονία του Βελγίου
Ισχυρές πιέσεις και από την κορυφή της Κομισιόν προκειμένου να "περάσει" από το Βέλγιο η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.

“Είμαι αισιόδοξος πως το αδιέξοδο με την CETA θα έχει λυθεί σε λίγες μέρες” δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς την τοπική κυβέρνηση της Βαλονίας που αντιδρά στην ψήφιση της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ – Καναδά (CETA).

Και οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ τάσσονται υπέρ της CETA αλλά το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του χωρίς να έχει τη στήριξη και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων, με τη γαλλόφωνη Βαλονία να αντιτίθεται σε αυτή.

Ο Πολ Μανιέτ, κυβερνήτης της Βαλονίας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες σήμερα το πρωί απέδωσαν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ότι συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες για το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα το οποίο θα έχει τη δικαιοδοσία να επιλύει τις όποιες διαμάχες και το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική. Ο Μανιέτ πρόσθεσε πως πιστεύει ότι συνεχίζει να υπάρχει η βούληση για περαιτέρω πρόοδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play