Χρέος: Ο Τσίπρας παίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά…

Χρέος: Ο Τσίπρας παίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά…
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Βλέπει Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνεκρ και Σουλτς. Μικρό καλάθι για το χρέος, "τυλιγμένη" στη συμφωνία Μαϊου η Ελλάδα. Στόχος για τον Τσίπρα η αναδιάρθρωση, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Χαμηλές οι προσδοκίες για την αμερικανική παρέμβαση.

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε μία πολύ δύσκολη πολιτικά συγκυρία για τον ίδιο και για την Αριστερά, ο πρωθυπουργός παίζει όλα του τα χαρτιά, προκειμένου να μην μείνει στο… συρτάρι η συμφωνία Μαϊου, στην οποία ο Σόιμπλε έχει «τυλίξει» την Αθήνα όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η σοβαρή μεταναστευτική κρίση, που «ταλανίζει» την Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ήταν να πετάξει για Βρυξέλλες αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ωστόσο στο… παρά πέντε και ενώ στην Ολομέλεια είχε ολοκληρωθεί η παρέμβαση του αντιπάλου του για «λειτουργία παρακράτους» και για «θεσμικό εκφυλισμό», ο ίδιος αναχώρησε αιφνιδίως νωρίτερα για το αεροδρόμιο, παρόλο που μέχρι λίγες ώρες πριν ξέραμε πως θα μιλήσει από το Βήμα της Βουλής, αποφασισμένος μάλιστα να πάει στα άκρα την κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δεχόταν κουβέντα για ανασύσταση του ΕΣΡ, χωρίς να αποσυρθεί ο νόμος Παππά.

Από τις Βρυξέλλες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα, Πέμπτη την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις-δεν θα υπάρξει τελικά τριμερής συνάντηση, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει-με την Άγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς, μεταφέροντας έτσι το αίτημά του για επίλυση του χρέους νωρίτερα από το 2018 σε κορυφαίο, ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, οι πληροφορίες από Βρυξέλλες μιλούν για πολιτικό αδιέξοδο, από τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον αναδείχτηκε το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα. Σημειώνεται δε εδώ ότι και στο πρόσφατο Eurogroup η απόφαση για σπάσιμο της υποδόσης σε δύο δόσεις και για εκταμίευση καταρχήν 1,1 δισ. ευρώ ήταν επίσης πολιτική!

Το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές στην ελληνική κυβέρνηση ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους, βάζοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μάλιστα εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Μέρκελ και Σόιμπλε επικαλούνται τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου και επιμένουν πως ο σχετικός διάλογος θα ανοίξει το 2018, αφότου τελειώσουν και οι γερμανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2017. Η στάση αυτή της Γερμανίας είναι άκαμπτη, γεγονός που γνωρίζει η Αθήνα, η οποία έχει ως μόνο «σύμμαχο» το ΔΝΤ, που θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξή του στο πρόγραμμα ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτά είναι γνωστά. Μένει να δούμε σήμερα τη στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος στο συνέδριο του κόμματός του έδωσε μία “γεύση” από την πολιτική διαπραγμάτευση, που θα ακολουθήσει. Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι αξιολόγηση-χρέος-ποσοτική χαλάρωση πάνε πακέτο. Ωστόσο, η ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ προϋποθέτει ελάφρυνση του χρέους, η οποία αποκλείεται να υπάρξει σύντομα, όσο τα παζάρια Βερολίνου και ΔΝΤ δεν καταλήγουν σε μία οριστική λύση. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας άνοιξε παράθυρο και σε μονομερείς ενέργειες, υπονοώντας ότι εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα του χρέους, τότε η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. 

Την ώρα που η αριστερή κυβέρνηση έχει εκτεθεί σε όλα τα μέτωπα, από τη στιγμή που έβαλε απέναντί της τα ΜΜΕ, ύστερα από τα τόσα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΣτΕ και γενικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα για μία δέσμευση στο χρέος, έτσι ώστε να κρατηθεί στην εξουσία, τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης «σαρώνει» στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ «καταποντίζονται»!

Ο ίδιος επενδύει πολλά στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στις 14 και 15 Νοεμβρίου, για την οποία μάλιστα το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς. Κατά την κυβέρνηση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι ένας σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και για παρέμβαση στις διαβουλεύσεις για το χρέος. Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται πως έχει περάσει στα… ψιλά την επισήμανση του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πρώτα να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για τα περί ελάφρυνσης. Τα διττά μηνύματα από Ουάσινγκτον είναι ενδεικτικά των αμερικανικών παιχνιδιών, που παίζονται για το χρέος εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, όπου έπεσε στο τραπέζι η πρώτη δέσμευση για «κούρεμα». 

Τί σημαίνει αυτό; Ότι η επίσκεψη Ομπάμπα και η στήριξη, που θα μας παράσχει, θα είναι μάλλον χωρίς αποτέλεσμα, εάν λάβουμε υπόψη μας ανάλογες κινήσεις και δηλώσεις αμερικανικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς στηρίξεις, που παρείχε στις κυβερνήσεις Σαμαρά ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και οι… πιέσεις του στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ για ελάφρυνση του χρέους. Πιέσεις, που δεν απέδωσαν καρπούς για την Αθήνα.

Αυτό που θα πρέπει, όμως, να μην ξεχνάμε είναι η ωμή παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής: Αν η ΕΚΤ δεν μας εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση, τότε θα πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά. Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ βάρεσε καμπάνα, δεν χτύπησε απλώς καμπανάκι! Η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαία» την είσοδο της χώρας στο QE μέχρι τα Χριστούγεννα, την ώρα που δεν υπάρχει “φως” για αναδιάρθρωση του χρέους άμεσα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει δώσει καν την ελπίδα. Εάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί και η β’ αξιολόγηση ακόμα σέρνεται, τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάντασμα του πιστωτικού γεγονότος και όπως είχε πει κ ο κ. Τσακαλώτος, καήκαμε!!!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play