Βάζει πλάτη ο Σουλτς στις διαπραγματεύσεις για το χρέος
Την πρόθεση του να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις τη Αθήνας με τους δανειστές για το επίμαχο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Σε μία πολύ δύσκολη πολιτικά συγκυρία για τον ίδιο και για την Αριστερά, ο πρωθυπουργός παίζει όλα του τα χαρτιά, προκειμένου να μην μείνει στο… συρτάρι η συμφωνία Μαϊου, στην οποία ο Σόιμπλε έχει «τυλίξει» την Αθήνα.
Από τη βελγική πρωτεύουσα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με την Άγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας έτσι το αίτημά του για επίλυση του χρέους νωρίτερα από το 2018 σε κορυφαίο, ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο.
Άλλωστε, οι πληροφορίες από Βρυξέλλες μιλούν για πολιτικό αδιέξοδο, από τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον αναδείχτηκε το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα. Σημειώνεται δε εδώ ότι και στο πρόσφατο Eurogroup η απόφαση για σπάσιμο της υποδόσης σε δύο δόσεις και για εκταμίευση καταρχήν 1,1 δισ. ευρώ ήταν επίσης πολιτική!
Την ίδια ώρα, το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, το οποίο “ταλανίζει” την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, την ώρα που η Τουρκία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας επί του μεταναστευτικού, εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από την πλευρά της, η Αθήνα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις των “27” για ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της ΕΕ στα νησιά.
Σημειώνεται πως στο Μαξίμου σύγκρυο φαίνεται να έχει προκάλεσε η δήλωση του Γιάννη Μουζάλα ότι οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων ενδέχεται να “παγώσουν”, που σημαίνει πως στη χώρα μας κινδυνεύουν να μείνουν επ’ αόριστον εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες, τη στιγμή που τα νησιά “βουλιάζουν” και τα hot spots έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
Το κεφάλαιο Brexit
Το Brexit δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο “μενού” των “27”, όπως δήλωσε ο κ. Σουλτς. Ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα δώσει μία γεύση για τα επόμενα βήματά της στο πλαίσιο της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η ίδια δε, προσρεχόμενη στη Σύνοδο, τόνισε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας