Χτυπάει “καμπανάκια” στη Βουλή: Ο φόβος του Τσακαλώτου…
Την ώρα που ο πρωθυπουργός “πετάει” για Βρυξέλλες, όπου θα επιστρατεύσει τη στρατηγική της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το χρέος κατά τις διαδοχικές του συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, ο υπουργός Οικονομικών χτυπά “καμπανάκια” για τη σπουδαιότητα της στάσης της ΕΚΤ όσον αφορά το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε η Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο!
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν η χώρα δεν μπει στο QΕ με απόφαση του Μάριο Ντράγκι, τότε θα πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά.
Η έντονη ανησυχία του κ. Τσακαλώτου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που Βερολίνο και ΔΝΤ είναι στα χαρακώματα για το ζήτημα του χρέους, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, όσο πλησιάζουμε στο τέλος του τρέχοντος έτους, είναι έκδηλη.
Άλλωστε, όπως είχε γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο υπουργός φοβάται μήπως και επαναληφθούν τα… “Ιουλιανά” του 2015, έχοντας πει χαρακτηριστικά τον περασμένο Φεβρουάριο πως “αν μας βρει καλοκαίρι, καήκαμε”!
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί τέταρτο μνημόνιο. “Δεν θέλει το Δ.Ν.Τ και τέταρτο μνημόνιο, Αυτό έχω βγάλει από τις συζητήσεις που έχω κάνει μαζί τους. Διαφωνώ με την εκτίμηση Χριστόδουλακη που μίλησε για νέο πρόγραμμα”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται . Δουλεύουν πολλοί παίχτες για να υπάρχει λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι θα σημαίνει να μην υπάρξει κάποια λύση. Αν δεν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση μετά θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά”, τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, που θα υπάρξει το 2017 και το 2018, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο βιώσιμη θα είναι αυτή η ανάπτυξη. “Η ανησυχία μου είναι ποσό βιώσιμη θα είναι η ανάπτυξη το 17 και το 18. Δεν έχουμε αφήγημα Success story αλλά πως μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να φέρουμε την ανάπτυξη αλλά με ενσωμάτωση των κοινωνικών δυνάμεων που οι κυρίαρχες ελίτ έχουν διώξει .Στη ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας”, δήλωσε ο υπουργός.
Στο τέλος, μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι υφεσιακά. “Τα μέτρα είναι υφεσιακά το παραδέχομαι.Αν βγει ο προϋπολογισμός το θέμα είναι ποιες είναι οι αντισταθμίσεις που κάνουμε στα υφεσιακά μέτρα”, σημείωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας