Μας δουλεύουν και οι ΗΠΑ; Έτσι η Ουάσινγκτον χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος

Μας δουλεύουν και οι ΗΠΑ; Έτσι η Ουάσινγκτον χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος
Ενώ η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επίσκεψη του Ομπάμα, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών στέλνει νέο μήνυμα στην Αθήνα.

Πώς η Ουάσινγκτον χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος

Την ώρα που η Αθήνα περιμένει τον Αμερικανό πρόεδρο, για να της παράσχει στήριξη ως προς το “καυτό” ζήτημα του χρέους, ενώ οι Ευρωπαίοι ακλόνητοι δηλώνουν πως ο σχετικός διάλογος θα ανοίξει από το 2018 και βλέπουμε, η Ουάσινγκτον κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στις 14-15 Οκτωβρίου.

Ενώ η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον Ομπάμα, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Nathan Sheets στέλνει νέο μήνυμα στην Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι τελικά όχι μόνο οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά και οι ΗΠΑ μας δουλεύουν πάνω από τέσσερα χρόνια όσον αφορά στην επίλυση του χρέους.

Συγκεκριμένα,ο Sheets επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα, πριν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ώστε παράλληλα να μην συνεχιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις “θα ανοίξουν την πόρτα για γενναίες συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Και όσο προχωρούν οι συγκεκριμένες συζητήσεις, “θα ανοίξει επίσης ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ”. Όπως παρατήρησε, άλλωστε, ο ίδιος, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία, δεδομένου ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει “χρήσιμο ρόλο”.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή Βερολίνο και ΔΝΤ βρίσκονται στα «χαρακώματα», οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς πλησιάζουμε στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Το Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα και ζητεί από τον Σόιμπλε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ένταξή του: πρώτον, τα νούμερα να βγαίνουν, που σημαίνει ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους. Δεύτερον, βιωσιμότητα του χρέους, η οποία απαιτεί ελάφρυνση. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΔΝΤ είναι «σύμμαχος» της Αθήνας, η οποία επιδιώκει να ανοίξει τώρα το κεφάλαιο «χρέος» και όχι μετά το φθινόπωρο του 2017, όπου θα έχουν τερματίσει οι γερμανικές εκλογές. 

Όπως είχε γράψει ξανά σε παλαιότερο δημοσίευμα το www.pagenews.gr, ο πρωθυπουργός μεταφέρει το φλέγον ζήτημα του χρέους σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, προχωρώντας δηλαδή σε πολιτική διαπραγμάτευση, ύστερα και από την πολιτική απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου, για την οποία, όπως λένε οι πληροφορίες του www.pagenews.gr, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται εδώ και δέκα ημέρες.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει πρώτα να πάει στη Γερμανία, αλλά ως συμβολική απόφαση, θα έρθει αρχικά στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Μετά το μήνυμα του Αμερικανού υφυπουργού όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Τελικά, η επίσκεψη Ομπάμπα και η στήριξη, που θα μας παράσχει θα είναι μάλλον χωρίς αποτέλεσμα, εάν λάβουμε υπόψη μας ανάλογες κινήσεις και δηλώσεις αμερικανικών παραγόντων τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς στηρίξεις, που παρείχε στις κυβερνήσεις Σαμαρά ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και οι… πιέσεις του στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πιέσεις, που δεν είχαν κανέναν αποτέλεσμα για την Αθήνα.

Βαλίτσες για Βρυξέλλες

Η ανακοίνωση της άφιξης Ομπάμα έγινε λίγο πριν τις κρίσιμες επαφές του κ. Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφήνει πίσω-προσωρινά-το εσωκομματικό μέτωπο, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το κεφάλαιο διαπραγμάτευση, φτιάχνει βαλίτσες για Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, αυτή την ώρα στο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία του πρωθυπουργού με το βλέμμα στη Σύνοδο. 

Μέχρι την Πέμπτη, πρώτη μέρα της Συνόδου, το Οικονομικό επιτελείο θα δίνει “μάχη” στα hilton groups για τα εργασιακά και όχι μόνο, ενώ την επομένη και όσο ο κ. Τσίπρας θα συναντά στη βελγική πρωτεύουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, η “σιδηρά κυρία” του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου θα συλλέγει τα κατάλληλα στοιχεία για την έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους. Σημειώνεται εδώ ότι οι συναντήσεις τών τριών ηγετών θα είναι διαδοχικές, δεν θα υπάρξει τριμερής.

Στις Βρυξέλλες οι επαφές Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα γίνουν στη “σκιά” των αποκαλύψεων για τα επικίνδυνα παιχνίδια του πρωθυπουργού με τη δραχμή, των προθέσεων του Βερολίνου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και του “βέτο” του Ολάντ ως προς το grexit.

Οι συναντήσεις θα έχουν ως κεντρικό θέμα το χρέος και όλες τις σεισμικές δονήσεις, που προκαλεί η διευθέτησή του σε Γερμανία και ΔΝΤ. Από την πλευρά του, το Ταμείο έδωσε το στίγμα του σκληρού “ροκ”, που πρόκειται να ακολουθήσει και σε αυτό το γύρο των διαβουλεύσεων, ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η κυρία Βελκουλέσκου ανακοίνωσε ότι θα αργήσει να έρθει στην Αθήνα, επικαλούμενη την κηδεία στελέχους του Ταμείου, η οποία όχι μόνο δεν έπεισε την κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και σύγκρυο στο Μαξίμου, το οποίο φοβάται ότι τα χρονοδιαγράμματα θα εκτροχιαστούν.

Πληροφορίες λένε ότι το κουαρτέτο των δανειστών θα αποχωρήσει από την Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου, για να επιστρέψει και πάλι το Νοέμβριο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να “κλειδώσει” και η β’ αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι ορόσημο τώρα για την Αθήνα είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει καθορίσει τη στάση του για τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα πιάσει και πάλι το… πολιτικό νήμα, καθώς από το ερχόμενο Σάββατο ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή της πολιτικής γραμματείας, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο με βασικούς υπουργούς και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play