Πάρκινσον: Η νέα εισπνεόμενη λεβοντόπα πιο αποτελεσματική από τα χάπια

Πάρκινσον: Η νέα εισπνεόμενη λεβοντόπα πιο αποτελεσματική από τα χάπια
Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από Πάρκινσον. Η νόσος προκαλείται από τη σταδιακή καταστροφή των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.

Μια εισπνεόμενη μορφή της λεβοντόπα, του κλασικού φαρμάκου κατά της νόσου Πάρκινσον, μπορεί να έχει ταχύτερα αποτελέσματα και να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς, σε σχέση με τα συνήθη χάπια που περιέχουν την ίδια ουσία, η οποία βοηθά στην αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η λεβοντόπα ((L-Dopa), μια κατεχολαμίνη που αποτελεί πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης, αποτελεί την καλύτερη σήμερα θεραπεία από το στόμα για τη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Acorda Therapeutics, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Trnaslational Medicine», ανέπτυξαν μια μορφή λεβοντόπα σε σκόνη, με την ονομασία CVT-301, που μπορεί ο ασθενής να εισπνεύσει μέσω ειδικής συσκευής ακριβούς δοσολογίας.

Όπως έδειξαν τα πειράματα σε σκύλους και ανθρώπους, η εισπνεόμενη λεβοντόπα απορροφάται γρήγορα από το σώμα και είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα πέντε μόλις λεπτά μετά τη χορήγησή της, σε σχέση με χρονικό διάστημα 20 λεπτών, όταν η λεβοντόπα λαμβάνεται με μορφή χαπιού. Ενώ η λεβοντόπα σε χάπια πρέπει να περάσει πρώτα από το στομάχι, προτού φθάσει στον εγκέφαλο, η εισπνεόμενη λεβοντόπα μέσω των πνευμόνων φθάνει πιο γρήγορα στα κέντρα του εγκεφάλου.

Έτσι, η εισπνεόμενη λεβοντόπα βελτιώνει πιο γρήγορα τις κινητικές δυσκολίες των ασθενών (μυϊκές ακαμψίες, τρέμουλα, έλλειψη ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων κ.ά.) από ό,τι τα χάπια. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, ενώ η πιο κοινή παρενέργειά της είναι η πρόκληση βήχα.

Οι μισοί περίπου ασθενείς που παίρνουν λεβοντόπα σε χάπια έπειτα από δύο χρόνια ξαφνικά εκδηλώνουν επεισόδια κινητικών προβλημάτων, καθώς το φάρμακο εμφανίζει πλέον μειωμένη αποτελεσματικότητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο αυτές οι περίοδοι επανεμφάνισης των συμπτωμάτων γίνονται συχνότερες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι δύο μορφές λεβοντόπα, σε χάπι και εισπνεόμενη, μπορούν να συνδυασθούν στον ίδιο ασθενή για καλύτερα αποτελέσματα. Το 2017 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακαο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή φάσης 3 του CVT-301.

Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από Πάρκινσον. Η νόσος προκαλείται από τη σταδιακή καταστροφή των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Εκτός από τα κινητικά προβλήματα, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play