Λαζαρίδης: Κεφάλαια 52 δισ. “σήκωσε” η κεφαλαιαγορά στην 4ετία
Κεφάλαια 52 δισ. ευρώ «σήκωσε» η ελληνική κεφαλαιαγορά την περίοδο 2012-2016, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως έκανε γνωστό από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΒΕ.
Μάλιστα, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως, αν και όλοι ενδιαφέρονται για τους δείκτες του χρηματιστηρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια κεφαλαιαγορά, είναι τα αντληθέντα κεφάλαια που μπορεί να δώσει από την πρωτογενή αγορά στις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στα δέκα χρηματιστήρια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ.Λαζαρίδης σημείωσε πως η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε 147,39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,73% του αντίστοιχου μεγέθους των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης.
Τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και το visibility της αγοράς, δηλαδή τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, εξετάζουν στην πλειονότητά τους οι χρηματιστηριακοί επενδυτές, σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό επενδυτή του IGROUP, Βασίλη Κλέτσα. Επίσης, βασικό θέμα αποτελεί η ρευστότητα, που συνεπάγεται ότι κάποιος επενδυτής θα έχει την ευχέρεια να επενδύει πιο εύκολα απ’ ότι σήμερα στην αγορά.
Στην πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει επτά χρηματιστήρια στα Βαλκάνια, με την οποία σύντομα εκτιμάται ότι θα συνδεθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, κ. Ivan Takev. Η πλατφόρμα αυτή συνδέει και τα χρηματιστήρια και τους χρηματιστές, ενώ δίνει τη δυνατότητα για ελεύθερη ροή κεφαλαίων από τη μία αγορά στην άλλη. «Ο μόνος τρόπος για έναν ξένο επενδυτή να επενδύσει στην περιοχή είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπου δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Έτσι, η έννοια του «χρηματιστή από μακριά» είναι σημαντική για μας» ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν στα εισηγμένα εταιρικά ομολόγα είναι κάτι που αξίζει να ενισχυθεί και η EBRD είναι αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο σε αυτό το πεδίο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα, κ. Άλκης Δρακινός.
Μέχρι τα Χριστούγεννα άλλες δύο μεγάλες εταιρίες, μετά την IKEA, αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδουν ομόλογα, όπως έκανε γνωστό ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Νικόλαος Τρουλλινός.
Ανέφερε δε πως, μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει τον ρόλο του αυστηρού επόπτη της αγοράς, η νέα διοίκηση όμως έδωσε έμφαση και στο αναπτυξιακό κομμάτι: απελευθέρωσε τα επιτόκια στα ομόλογα και εισήγαγε τον θεσμό του crowd funding. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, ενώ θα μπορούν και οι ΙΚΕ να εκδίδουν ομόλογα. Σύμφωνα με τον κ. Τρουλλινό, υπάρχει θεσμικό κενό στο θέμα του microfinance και ειναι κρίμα που οι ελληνικές τράπεζες δεν προωθούν κεφάλαια που υπάρχουν από το εξωτερικό για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Οι εποχές που μπορούσαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να υλοποιήσουμε έργα με ίδιους πόρους έχουν τελειώσει» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας πως πλέον το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το νέο ΕΣΠΑ, που αποτελεί και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για την Περιφέρεια.
Εκφωνώντας ομιλία στο 1ο Thessaloniki Summit, σημείωσε πως το σύνθημα του Thessaloniki Summit για «επιτάχυνση της ανάπτυξης» συμπυκνώνει την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στη χώρα απ’ εδώ και στο εξής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας