Και πάλι προς το Grexit η Ελλάδα;

Και πάλι προς το Grexit η Ελλάδα;
Ξεχασμένα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βγάζουν από το σεντούκι οι Γερμανοί. "Πέτρα του σκανδάλου" το ΔΝΤ. Στη συμφωνία του ΜαΪου έχουν "τυλίξει" την Αθήνα οι Ευρωπαίοι. Αναβρασμός στις Βρυξέλλες για το πολιτικό αδιέξοδο.

Α.Α.

Και πάλι στο σημείο μηδέν, στη συζήτηση για Grexit φαίνεται πως ξαναφτάνει η Ελλάδα. Μετά τη χρονιά τρόμο, το 2015, η συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ επανέρχεται.

Και όπως γράφουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνοντας το κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας, αιτία αυτή τη φορά είναι η άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Χαρακτηριστικότατο το δημοσίευμα της Die Welt, με τίτλο ”Κούρεμα χρέους και μετά αντίο”. Αναφέρει πως το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης. Και συνεχίζει: ”Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση”.

Για άλλη μια φορά το ΔΝΤ γίνεται η «πέτρα του σκανδάλου». Μετά από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, όπου έθεσε τους όρους του για τη συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, οι συζητήσεις- δημόσιες και μη- γύρω από το ζήτημα ήταν διαρκείς.

Ο Λευκός Οίκος έκανε αρκετές παρεμβάσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, εφόσον φυσικά υπάρξει η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους. Άλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, εντός του ΔΝΤ υπάρχουν και έριδες επί του θέματος, με τον πολιτικό βραχίονα που πρόσκειται στην αμερικάνικη κυβέρνηση να επιμένει για συμμετοχή και τους τεχνοκράτες υπό τον Πολ Τόμσεν, να ζητούν την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα.

Το όλο ζήτημα για το ΔΝΤ «κολλάει» στο θέμα χρέος κυρίως και εδώ.. μπαίνει η Γερμανία. Ο Σόιμπλε θέλει πάσει θυσία να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα πριν τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών μετά τα μέσα του 2017.

Και οι δυο μεριές οχυρωμένες πίσω από τις θέσεις τους, αρκούνται στο να παρακολουθούν την πορεία της Ελλάδας προς το αδιέξοδο.

Με αποτέλεσμα πλέον, να μην είναι και αρκετές οι χώρες μέλη της Eυρωζώνης που να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση για… τέσσερις

Το Σάββατο το πρωί συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον οι κκ Ποουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM.

Όπως μεταδίδουν ξένα δίκτυα, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ. Και για το χρέος, τουλάχιστον, η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο.

Στόχος της τεχνικής συζήτησης ήταν να γίνει πρόδρομος για την πολιτική συζήτηση. Γερμανία και ΔΝΤ είναι απέναντι και μάλιστα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα ο Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018 κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία.

Επιπλέον, ο Τόμσεν θεωρεί πως εάν το Ταμείο μείνει στο πρόγραμμα έστω και με αυξημένες αρμοδιότητες συμβούλου μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική λύση για το χρέος που επιθυμεί το ΔΝΤ.

Όλα προς το παρόν είναι ανοιχτά, μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου θα πρέπει να υπάρξει μια κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play