Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρεται η “μάχη” για το πετρέλαιο

Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρεται η “μάχη” για το πετρέλαιο
Οι μεγάλες "παίκτες" στον κλάδο της ενέργειας δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην αγορά του "μαύρου χρυσού".

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ολοκληρώνονται σήμερα, Τετάρτη οι εργασίες του ‘’Παγκόσμιου Ενεργειακόυ Κονγκρέσου στην Κωνσταντινούπολη, που άνοιξε τις εργασίες του την Κυριακή, σε ένα φόρουμ που συμμετείχαν 250 υπουργοί και επικεφαλής επιχειρήσεων από 82 χώρες του κόσμου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τις τετραήμερες εκδηλώσεις στην πόλη ως ‘’Ολυμπιακούς Αγώνες της παγκόσμιας Ενέργειας’. Αν και δεν υπήρξε απονομή μεταλλίων, το παρασκήνιο ήταν ιδιαίτερα έντονο, κυρίως σχετικά με τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν γύρω από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από τη συνάντηση του Αλγερίου, κατά την οποία οι χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαιοειδών (OPEC) συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη στάση τους για μείωση των τιμών του ‘’μαύρου χρυσού’’ ή ‘’πάγωμα’’ της παραγωγής πετρελαίου στην επόμενη συνάντηση τους, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Στην Κωνσταντινούπολή υπήρξε μια διελκυστίνδα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας (ηγέτιδας δύναμης του OPEC) και της Ρωσίας (ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου παγκοσμίως, χωρίς να είναι μέλος του OPEC) για το κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές στα μέχρι τώρα ισχύοντα δεδομένα για το πετρέλαιο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Καλίντ αλ Καλίφ δε θα παραστεί στο σημερινό meeting, επικαλούμενος δεσμεύσεις, ενώ σημείωσε ακόμα, μιλώντας στο Reuters πως η συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του, Αλεξάντερ Νόβακ ήταν ‘’ένα πολύ θετικό βήμα για τη συνάντηση του Νοεμβρίου’’. Πολλοί αναλυτές διακρίνουν έντονη διστακτικότητα από την πλευρά του βασιλείου για αλλαγές στην ισχύουσα γραμμή’’ του OPEC, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ωφεληθεί στο έπακρο από τις σταθερές τιμές στην παραγωγή του πετρελαίου που εφαρμόζει ο Οργανισμός, που είναι σε ισχύ από το 2008 και σημειώνουν πως δύσκολα θα αλλάξει η στάση του Ριάντ στο εν λόγω θέμα, ακόμα και μετά τη συμφωνία του Αλγερίου. Η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έφτασε τα 10,58 εκατ. βαρέλια το Σεπτέμβριο, λίγο κάτω από το ιστορικό υψηλό των 10,66 εκατ. βαρελιών ανά μέρα που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft, Ιγκόρ Σέτζιν εμφανίστηκε περισσότερος επιθετικός σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής του OPEC, αναφέροντας πως μια διαφοροποίηση της παραγωγής πετρελαίου ή μια αύξηση των τιμών θα ‘’ήταν μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Καμία από τις μεγάλες χώρες που απαρτίζουν τον OPEC δε θα τη συνέφερε να περιορίσει την παραγωγή’’.

Στη Ρωσία η παραγωγή πετρελαίου έφτασε πρόσφατα σε ιστορικό υψηλό από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ξεπερνώντας τα 11,1 εκατ. βαρέλια ανά μέρα για το Σεπτέμβριο, ενώ η Rosneft περιμένει η παραγωγή να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω μέσα στο 2017, κατά 1,7% σε σχέση με το τρέχον έτος, όπως ανέφερε ο Σέτζιν.Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ενεργειακού ‘’κολοσσού’’ της BP, Μπομπ Ντάντλει είχε δηλώσει πως ‘’είναι εφικτό οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα 60 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2016’’, από 54 δολάρια ανά βαρέλι που κοστολογείται σήμερα ο ‘’μαύρος χρυσός’’.

Με τον Ντάντλει φαίνεται να συμφωνεί ο Νίκολα Μάδουρο της Βενεζουέλας –εκ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο-, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ της Κωνσταντινούπολης πως η παραγωγή και οι τιμές του πετρελαίου δεν πρέπει να αλλάξουν. ‘’Οι τιμές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους εδώ και 40 χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικές’’ ανέφερε ο Μαδούρο.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν υπάρξει παρόμοιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις των άμεσα εμπλεκομένων για αλλαγές στην τιμή και στην παραγωγή πετρελαίου χωρίς να έχει ληφθεί κάποια δράση για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, όπως ανέφερε στο Bloomberg την Τρίτη ο αναλυτής αγορών Νιμ Ασλάμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play