(upd2)Στουρνάρας: Οι νέες διοικήσεις να μιλούν ελληνικά!

(upd2)Στουρνάρας: Οι νέες διοικήσεις να μιλούν ελληνικά!
Δεν ισχύει το επιχείρημα αφελληνισμού των τραπεζών, είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Εγώ έσωσα την Attica, υποστήριξε. Δεν βλέπουμε Καλογρίτσα, αλλά ομίλους, τόνισε. Κατηγόρησε τον Προβόπουλο για ψυχολογικά προβλήματα. Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Εξεταστική. Δείτε στο www.pagenews.gr live την κατάθεση Στουρνάρα.

(upd)Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξήχθη κατάθεση του διοικτή της ΤτΕ στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των καναλιών. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η σκανδαλώδης υπόθεση της Αttica Bank, η “αμαρτωλή” δανειοδότηση του εργολάβου Καλογρίτσα, τα “κόκκινα δάνεια” των μιντιαρχών και εν τέλει και η περίοδος Βαρουφάκη και το τί έκανε η ΤτΕ, για να μη φτάσουμε στα capital controls.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΤτΕ πρόσαψε “ψυχολογικά προβλήματα”στον Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος στη δική του κατάθεση στην Εξεταστική είχε αφήσει αιχμές ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είχε καν ενδιαφερθεί για τα ακανθώδη προβλήματα, που αντιμετώπιζε η Αττικής.

“Ο κ. Προβόπουλος ποτέ δεν με ενημέρωσε, ως υπουργό Οικονομικών, για την Attica Bank. Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα πολύ”, είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης, ότι ”ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να καθαρίσει με την υπόθεση της Attica Bank”. ”Δεν το έκανε, το έκανα εγώ”, συνέχισε.

Έλληνες, όχι ξένοι στις τράπεζες

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η δήλωση του επικεφαλής της ΤτΕ ότι ότι “σε θέσεις προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου δεν βλέπει να έρχεται ξένος”. “Είναι καλό να μιλούν την ελληνική γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, στις επιτροπές δεν είναι κακό να υπάρχει ξένος, γιατί μεταφέρει τεχνογνωσία”, συμπλήρωσε

“Δεν ισχύει το επιχείρημα αφελληνισμού των τραπεζών. Σε ότι αφορά τις διοικήσεις υπάρχουν τώρα προδιαγραφές και μετά το πέρας των αλλαγών η κατάσταση θα είναι καλύτερη”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και προσέθεσε ότι δεν έχει διαπιστώσει προσπάθειες από την κυβέρνηση να επηρεάσουν τον ανεξάρτητο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Attica, ο εργολάβος και η Microsoft

Τα αίματα άναψαν, όταν ο κ. Στουρνάρας “κάρφωσε” την τότε διοίκηση της Τράπεζας για έλλειψη ανταπόκρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ΤτΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την ανάκληση της δυνατότητας χρηματοδότησης και ότι υπήρξε διαρροή. Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση που είχε η τράπεζα προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, ο ίδιος είπε: «Δεν βλέπουμε Καλογρίτσα, βλέπουμε ομίλους. Τοξότης, στην συγκεκριμένη περίπτωση». 

Όπως προσέθεσε, απαντώντας για το Πόρισμα ΤτΕ-SSM, ο λόγος που η νομική υπηρεσία της ΤτΕ του πρότεινε να στείλει το πόρισμα στον εισαγγελέα είναι ότι υπήρξαν φαινόμενα υποτιμολόγησης. Είναι, όπως σημείωσε ο ίδιος, εύρημα που δημιουργεί ζημιά από υποτιμολόγηση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. “Παρότι υπήρχε σύστημα τιμολόγησης, δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης να δανείζονται, ως να είναι η Microsoft”, επεσήμανε.

Στη συνέχεια, κινούμενος στο ίδιο μοτίβο με την κυρία Παπαγιαννίδου, η οποία είχε καταγγείλει το βασικό μέτοχο της Αττικής για απειθαρχία ως προς τα κριτήρια δανειοδότησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το ΤΣΜΕΔΕ ήθελε να διοικεί την τράπεζα με μη κατάλληλα στελέχη. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο νόμος του 2007, που επέτρεψε στο Ταμείο να επενδύει, όσο θέλει σε μια τράπεζα.

“Το MEGA μπορεί να είναι και βιώσιμο”

Την έντονη αντίδραση της Επιτροπής προκάλεσε η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ ότι το MEGA μπορεί να είναι και βιώσιμη επιχείρηση, καθώς και χωρίς ειδήσεις, συνεχίζει να βγάζει έσοδα.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως οι μέτοχοι του σταθμού θα πρέπεο να δραστηριοποιηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα μέτρα, που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για τη μείωση εξυπηρετούμενων δανείων, είναι να αναγκάζονται οι μέτοχοι, που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης, να αποχωρούν.

”Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισεκ. ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε” επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.

”Ειδικά στα ΜΜΕ μονό δυο κανάλια έχουν πρόβλημα, ο ΔΟΛ και το Σταρ πολύ λιγότερο, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε”, υπογράμμισε.

“Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε.

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. «Από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες», είπε ο κ. Φάμελος.

Δάνεια και κόμματα

Για το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στους βουλευτές πως ”πρέπει να μου φέρετε τα δεδομένα της εποχής (ποσοστά κομμάτων κλπ) για να απαντήσω αν έπραξαν καλά οι τράπεζες για τη δανειοδότησή τους, αλλιώς μιλάμε για μετά Χριστόν προφήτες”.

Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν όχι μόνο στρατηγική πολιτική, αλλά ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

”Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα” πρόσθεσε.

”Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων” τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας.

”Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ικανοποιεί τους όρους παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα (…) καταλήξαμε να έχουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του φορολογουμένου” επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

”Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί και εξελίσσεται είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύστημα για τον τόπο” διαβεβαίωσε.

Οι μπαχτατσήδες

Την εκτίμηση ότι ένα στα έξι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας, με βάση μελέτη που έχει διενεργήσει η ΤτΕ.

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και αυτή η κατηγορία πρέπει σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ να αποτελέσει την προτεραιότητα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 108 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερά σε σχέση με το τέλος Ιουνίου.

Είναι το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο παρέμειναν σταθερά τα NPEs και πρόκειται για την πρώτη θετική ένδειξη.

ΚΕΕΛΠΝΟ και σύζυγος

«Ότι πήρε η σύζυγός μου το πήρε πριν γίνω υπουργός», απάντησε στον Η. Κασιδιάρη με τον οποίο υπήρξε στιγμή μεγάλης έντασης. Η εταιρεία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ με άλλες πέντε έξι υποψήφιες εταιρείες.

Ο Βαρουφάκης δηλώνει ότι είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας 

‘Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον διοικητή της ΤτΕ, όταν ο πρώτος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ, γιατί όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

‘Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.

«”Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία…”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

“Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα”, επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.

“Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πως πηγαίναμε” αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play