Στη Ν. Υόρκη ο Τσακαλώτος κι ο καθένας.. με την ατζέντα του

Στη Ν. Υόρκη ο Τσακαλώτος κι ο καθένας.. με την ατζέντα του
«Οχυρωμένους» πίσω από τις θέσεις τους θα βρει τους εταίρους της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών. Ζητούμενο η άμεση λύση για το χρέος, με "σύμμαχο" το ΔΝΤ.

Α.Α.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σήμερα στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Υπό μάλης» έχει την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, εδώ το μεγάλο ζητούμενο είναι το χρέος και το κατά πόσον θα υπάρξουν παρεμβάσεις επί αυτού.

Μόλις χθες, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, εξέφρασε την επιθυμία του για «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Οι ΗΠΑ, δια στόματος Λιου, για μια ακόμη φορά ζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας τα γνωστά μηνύματα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος.Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε χθες στα όσα ζητάει εδώ και μήνες. «Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα.«Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Εχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Και από την.. αντίπερα όχθη, είναι και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «σφυρίζει αδιάφορα». «Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα», έλεγε στα τέλη Σεπτέμβρη ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό».

Παράλληλα, η ΕΕ θέτει και χρονοδιαγράμματα. «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ήθελα να δω την επίτευξη μίας συμφωνίας για το χρέος. Αυτό είναι κάτι νόμιμο και για καιρό αναμενόμενο, που απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, τους δανειστές, όλους τους εταίρους στο Eurogroup και επίσης από τις ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προ ημερών, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 201609:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 201512:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.15:30 Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play