Ζητείται… μάγος: Ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις και αύξηση της κατανάλωσης;

Ζητείται… μάγος: Ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις και αύξηση της κατανάλωσης;
Μόνο με... μαγικά θα βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση σαμποτάρει τις ιδιωτικοποιήσεις. Με τη φορολογία να πιάνει "ταβάνι" και με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3,9 δισ. ευρώ, πώς η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8% το επόμενο έτος; Διαβάστε στο www.pagenews.gr, ποιό είναι το μεγαλύτερο... στοίχημα για την κυβέρνηση.

Του Αλέξη Ρωμανού

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το 2017 έγινε, με βάση μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης 2,7%. Πρόβλεψη, η οποία συμμερίζεται τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν, αλλά δημιουργεί ειρωνικά σχόλια στους ξένους οίκους.

Πρόκειται για έλλειψη σοβαρότητας, το να βασίζεται ένας προϋπολογισμός σε μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, που να πλησιάζει το 3%’.Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης δήλωσε προσφάτως ότι μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις θα έλθει η ανάπτυξη.

Αλλά ποιός σοβαρός επενδυτής θα έλθει στην Ελλάδα, όταν εκτός των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης είναι… αλλεργικοί στις επενδύσεις και σαμποτάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις;

Σε καθεστώς ακραίας υπερφορολόγησης όμως και όταν έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται (αθροιστικά στη διετία) πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3,9 δισ. ευρώ, το πρώτο ερώτημα, το οποίο γεννάται είναι κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί βάσιμη η πρόβλεψη για αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,8% το επόμενο έτος. Αυτό αποδεικνύεται ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για να πλησιάσουμε τον στόχο ανάπτυξης για το 2017.

Σήμερα το ΑΕΠ βασίζεται σε ποσοστό 75% στην κατανάλωση και με δεδομένο όμως ότι το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων το επόμενο έτος προβλέπεται να πιεστεί περαιτέρω, εξαιτίας των φορολογικών μέτρων (αύξηση 1,4 δισ. από έμμεσους φόρους και περίπου 400 εκατ. από άμεσους προβλέπεται για τα έσοδα του επόμενου έτους), των εν εξελίξει περικοπών στις συντάξεις και της επικείμενης αύξησης των εισφορών, οι σημερινοί εργαζόμενοι φαίνεται δύσκολο να αυξήσουν την καταναλωτική δαπάνη. Πώς λοιπόν θα στηριχθεί η ανάπτυξη;

Η ελληνική οικονομία φέτος θα σημειώσει κάμψη 1% και το 2017 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με 1,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America – BofA.Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται, είναι ωστόσο αδύναμη και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι. Μερικά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, σημειώνεται, είναι άλυτα, περιορίζοντας την ανάπτυξη, όμως, καθώς η οικονομία χωνεύει τις παρελθοντικές κρίσεις, πραγματοποιείται μια ομαλοποίηση της ανάπτυξης σε μικρά θετικά επίπεδα.

Γερμανικά think tanks προβλέπουν στην εξαμηνιαία έκθεση την οποία δημοσίευσαν προσφάτως ανάπτυξη μόλις 0,70% το 2017 για την Ελλάδα ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προβλέπει ανάπτυξη 2,7%. Για το 2018 προβλέπουν ανάπτυξη 1,8%, ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ 3,10%!

Ο νέος γύρος λιτότητας που επιβλήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα αποτυπωθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο του έτους, που αποτελεί την ταχύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2014, σαφώς βελτιωμένο από το -0,1% στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τη Citi να σχολιάζει ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο, από -1,2% το α’ τρίμηνο και -0,2% το 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play