Τι το θέλει το κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης;
Στις 12/5/2015, ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε για πρώτη φορά στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με το διπλότυπο απόδειξης κατάθεσης 10.886.811 Ευρώ που αφορούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το δημόσιο. Στις 30/9/2016 δεν χρειάστηκε να πάει ο ίδιος, αλλά εκπρόσωπός του βρέθηκε πάλι στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, και κατέθεσε το διπλότυπο απόδειξης κατάθεσης 20.800.000 Ευρώ που αφορούσαν τη πρώτη από τις τρεις δόσεις του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια που πήρε η εταιρία “Dimera Media”. Μιας άδειας πολυσυζητημένης, που πέρασε από πολλά κύματα και τελικά κατέληξε στα χέρια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν πως ο Ιβάν Σαββίδης θα έμπαινε στη συγκεκριμένη διαδικασία. Είχε, κυρίως να κάνει με το τρόπο με τον οποίο ο ομογενής επιχειρηματίας χειρίστηκε την συγκεκριμένη υπόθεση. Η πρώτη φορά που έγινε γνωστή η πρόθεσή του να μπει στο τηλεοπτικό “παιχνίδι”, ήταν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την έκανε γνωστή με την καταβολή φακέλου στη φάση προεπιλογής των υποψηφίων για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ποια είναι η… ειρωνεία; Ο Ιβάν Σαββίδης είχε κοπεί στην πρώτη προεπιλογή, και δεν είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους τέσσερις κύριους υπερθεματιστές. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν επίμονο Πόντιο…
Και αυτή την επιμονή του, την απέδειξε για μια ακόμα φορά. Τον ΠΑΟΚ τον πήρε με την… δεύτερη. Το 2006 είχε κάνει την πρώτη προσπάθεια κι έκανε πίσω. Το κατάφερε το 2012. Το ίδιο συνέβη και με την τηλεοπτική άδεια. “Ο χώρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα με ενδιαφέρει” είχε δηλώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στην ΓΓΕΕ όταν και ήταν πρώτος επιλαχών. Στις δηλώσεις του το διάστημα ανάμεσα στον διαγωνισμό και την ανάθεση τηλεοπτικής άδειας ως πρώτος επιλαχών, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αρκετά επιθετικός.
Μέχρι την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, είχαν ακουστεί πολλά αναφορικά με τον Ιβάν Σαββίδη και τον χώρο των Media. Άλλα είχαν δόση αλήθειας, άλλα ήταν ευσεβείς πόθοι ανθρώπων που προσπαθούν να τον πλησιάσουν, άλλες ήταν κινήσεις αντιπερισπασμού από την πλευρά του, για να μαζέψει αντιδράσεις από κάτι που ίσως να μη σκεφτόταν να κάνει, αλλά θα έπαιρνε τη τελική του απόφαση εφόσον “έπιανε κλίμα”.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ “ΛΟΓΙΚΗ” ΚΙΝΗΣΗΌταν ο ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει να διαχωρίσει τη θέση του από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και δεν είχε υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας με τη “Nova” μέχρι το 2019, άρχισαν κάποιοι να “χρεώνουν” στον Ιβάν Σαββίδη την πρόθεσή του να κινηθεί μόνος του, μπαίνοντας σε αυτό το χώρο. Το μυαλό πολλών πήγε στις κινήσεις του Γιώργου Μπατατούδη που είχε χτίσει την “Intersat” πάνω σε άμμο, με την κατάρρευσή της να έρχεται νομοτελειακά σε μια αγορά που προ 16ετίας έσκασε όπως οι τότε “φούσκες” του χρηματιστηρίου. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ παραμένει η μόνη ομάδα η οποία δεν έχει παραχωρήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα για χρήση στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος αναζητήσει το πακέτο της “Nova” θα διαπιστώσει. όπως αναφέρει η εταιρία, οτι “μπορείς να δει όλους τους αγώνες της συναρπαστικότερης Ελληνικής Super League των τελευταίων ετών, εκτός των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ”.
Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν κάτι που αρκετοί το περίμεναν, όχι επειδή γνώριζαν κάτι, αλλά επειδή το θεωρούσαν ως την “λογική” επόμενη κίνηση ενός επιχειρηματία, που “χτυπά” σε πολλές πλευρές. Και κάποιος που κινείται με αυτό το τρόπο, νομοτελειακά, θέλει να… διαχειρίζεται την εικόνα του. Τόσο απλά. Η καταλληλότερη στιγμή φαίνεται πως ήταν αυτή. Ο Ιβάν Σαββίδης παρακολουθούσε τον χώρο των Media εδώ και καιρό… Σιωπηλά. Από πουθενά δεν είχε προκύψει κάποια προσπάθεια, ή σκέψη ή έστω φήμη, ότι θα μπει στο τηλεοπτικό χώρο. Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικά του Σαββίδη αναφορικά με τις “δουλειές” που θέλει να έχει να κάνει, είναι ο τρόπος με τον οποίο τις προσεγγίζει. Συνήθως, όπου υπάρχει φημολογία, δε θα τον δεις εκεί. Φροντίζει, στις δουλειές που θέλει να τελειώσει αποτελεσματικά, να “αφήνει το χρήμα να μιλήσει” όπως λένε χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Όταν άρχισε να ακούγεται το όνομά του, το καλοκαίρι του 2012, δεν εμφανιζόταν πουθενά. Καμία δήλωση, καμία υπόνοια από “το περιβάλλον του”. Ο ΠΑΟΚ, τότε, “σιγόβραζε” καθώς στη ΠΑΕ άπαντες είχαν αντιληφθεί οτι ο Ιβάν Σαββίδης θα γίνει μεγαλομέτοχος, αλλά άφηνε τους διοικούντες να λειτουργούν σα να μην πρόκειται να συμβεί τίποτα. Μέχρι που μια μέρα, υπάλληλος της ΠΑΕ, έτρεχε να τσεκάρει τον λογαριασμό που είχε δοθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς είχε πέσει τηλέφωνο οτι “μπήκαν τα λεφτά”. Αν υπήρχε τρόπος να γίνει το ίδιο και με τις τηλεοπτικές άδειες, ίσως να έκανε και εκεί το ίδιο.
ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚΟ καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει για έναν επιχειρηματία να έχει τηλεοπτικό σταθμό. Ακόμα και σε μια εποχή που γίνεται πολύς ντόρος για τη διαφημιστική “πίτα”, αυτή ίσως και να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ο Ιβάν Σαββίδης, όμως, δεν είναι μόνο επιχειρηματίας. Έχει υπάρξει και πολιτικός. “Εγώ θέλω η ρωσική αυτοκρατορία να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια καταστροφή. Αν έρθει η Ρωσία εδώ, τότε η Ελλάδα θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο κράτος. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά, στην οικονομία της Ελλάδας, που θα της αποφέρει την ανεξαρτησία της. Για τί ποσά μιλάμε; Δε θα ήθελα να κάνω πλούσιους με πληροφορίες κάποιους ανθρώπους. Πιστέψτε με ότι πρόκειται για πολλά λεφτά…”, είχε δηλώσει πριν από τέσσερα χρόνια, και συγκεκριμένα στις 12/10/2012 και είχε αναφερθεί και σε ένα περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας το οποίο τελικά πουλήθηκε λιγότερα από όσο ο… Πολ Πογκμπα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. “Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τα δίκτυα δεν είναι μίας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι ο σιδηρόδρομος μιας χώρας με αδύναμη οικονομία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να έρθει η Ρωσία και να επενδύσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο” είχε δηλώσει τότε…
Είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν ακόμα πιο μακριά, και κάνουν λόγο για “κανάλι του Πούτιν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Μια εξέλιξη που μπορεί να φέρει συναγερμό, και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε συζητήσεις με την Γερμανία και την Αμερική. Μια κυβέρνησης που ήταν η μόνη που “άκουσε” τον Ιβάν Σαββίδη. “Εγώ θέλω να πληρώσω τα χρέη, το αρχικό κεφάλαιο των 11 εκατ. ευρώ. Με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει στα 33 εκατ. ευρώ. Εγώ δεν πρόκειται να πληρώσω 200% πάνω. Εδώ και ένα χρόνο επιθυμούμε να εξοφλήσουμε το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα” δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης τον Σεπτέμβριο του 2013. Είχε προχωρήσει σε μια σειρά συναντήσεων με διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν στην κυβέρνηση. Το αν έφτασε ποτέ κοντά στο να πετύχει το στόχο του δεν έχει σημασία, διότι η ουσία στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει να κάνει με το πότε κατάφερε να πετύχει αυτό που ζητούσε. Και το κατάφερε με την τωρινή κυβέρνηση, και να είχε… κόσμο και κοσμάκη “γύρω του” από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το αν έχει ο Ιβάν Σαββίδης τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα είναι κάτι που ξεφεύγει από το χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Το κατά πόσο θα τον επηρεάσει είναι μια συζήτηση που θα μπορεί να γίνει, αφού πρώτα δούμε το πως αυτές οι δυο δραστηριότητες θα τρέχουν παράλληλα. Ήδη, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ απαιτούν. Και λογικό είναι. Όταν μια ΠΑΕ έχει την οικονομική ευρωστία του ΠΑΟΚ, θα ήταν παράλογο να μην υπάρχουν απαιτήσεις. Η επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να μπει στο τηλεοπτικό τοπίο, τον βάζει… σε κάθε σπίτι. Κάποτε στην Θεσσαλονίκη λέγανε πως ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι “ο πρωθυπουργός της Βορείου Ελλάδος”.
Τότε, μιλάμε για έναν επιχειρηματία που έχει στις πλάτες του τον ΠΑΟΚ και αποκτά τηλεοπτική άδεια Πανελλήνιας εμβέλειας. Και λίγες ημέρες μετά την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας, γνωστοποιεί πως θα αναλάβει και την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μια κίνηση με πολλές αναγνώσεις, πέραν της καθαρά ποδοσφαιρικής. Διότι δεν είναι τόσο “απλό” το θέμα. Ένας επιχειρηματίας, που έγινε γνωστός με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μιας εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Ελλάδας (και την κατάλληλη χρονική στιγμή αναλαμβάνει και την προεδρία της ΠΑΕ), και έχει δεσμούς με την Ρωσία, έχει αποκτήσει τηλεοπτική άδεια Πανελλήνιας εμβέλειας. Σε αυτό το επίπεδο, η υπόθεση είναι πολύ διαφορετική από μια… κόντρα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για μια τηλεοπτική άδεια. Η ταυτόχρονη παρουσία των τριών στο τηλεοπτικό και ταυτόχρονα στο ποδοσφαιρικό τοπίο, κάνει το δεύτερο να ρίχνει… αλατοπίπερο στο πρώτο, και τίποτα παραπάνω.
πηγή: http://www.contra.gr/
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας