“Χαστούκι” Citi στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

“Χαστούκι” Citi στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Οι αναλυτές συνεχίζουν να ''χτυπάνε'' τους στόχους, που έθεσε η κυβέρνηση για το 2017.

Με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος σχολιάζει η Citigroup τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τονίζοντας εμφατικά πως είναι πολύ δύσκολο να ”βγουν” τα νούμερα, που έχει θέσει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Citi, οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 0,9% του ελληνικού ΑΕΠ για το 2017, ενώ ο ίδιος ο οίκος την τοποθετεί χαμηλότερα, στο 0,5%.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το επόμενο έτος.

Όπως τονίζει η Citi, ο προϋπολογισμός είναι ασυνεπής, συνδυάζοντας την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με έναν νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας, που είναι πιθανό να συμπιέσει την εγχώρια ζήτηση.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμα ότι είναι απίθανο η κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα κατά 1,2% σε ένα έτος, έτσι ώστε να καλύψει το 1,8% του ΑΕΠ που είναι πλέον ο στόχος. Έτσι, όπως υπογραμμίζει, το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

H Citi κλείνει το report της, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν είναι πιθανό, ωστόσο δεδομένος πρέπει να θεωρείται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά από το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη ”σφαλιάρα” που τρώει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό από το εξωτερικό, καθώς είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της Wall Street Journal νωρίτερα την Τρίτη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play