Attica Bank: Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Attica Bank: Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
"Βόμβα" πολλών μεγατόνων για την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και για την τραπεζική αγορά, η σκανδαλώδης υπόθεση της Attica Bank. Το πόρισμα της ΤτΕ μιλά για μεγάλο "φαγοπότι" με τις δανειοδοτήσεις, ενώ η κυρία Παπαγιαννίδου "καρφώνει" το ΤΣΜΕΔΕ για μεροληψία. Διαβάστε το ρεπορτάζ του www.pagenews.gr για το ρόλο του βασικού μετόχου της Τράπεζας.

Του Αλέξη Ρωμανού

Αναμένοντας να εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον της δικαστικής εξουσίας για ένα τόσο μεγάλο ασφαλιστικό, τραπεζικό και πολιτικό σκάνδαλο, αυτό γύρω από την Attica Bank, που «φιλοτεχνήθηκε» από την «για πρώτη φορά» αριστερή Κυβέρνηση, το «www.pagenews.gr» σήμερα ρίχνει «φως» στο ρόλο που έχει παίξει σε αυτό το ΤΣΜΕΔΕ.

Το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε στην τελευταία Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, με συνολική συμμετοχή 450 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική μετοχική του συμμετοχή φθάνει πλέον το 56%, με 1.315.902.632 μετοχές, με αξία κτήσης τα 810.724.258 εκατομμύρια και αξία σε τρέχουσες τιμές τον Απρίλιο του 2016 τα 155.276.510 εκατομμύρια. Από τα 854 εκατ. του ΤΣΜΕΔΕ στην Αττικής, σήμερα μόνο 74 εκατ. έχουν απομείνει.

Να σημειώσουμε ότι η ΑΜΚ πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή και χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 0,046 ευρώ, ενδεικτικό των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το ταμείο.

Η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επεσήμανε η ότι αν και είχαν διαπιστωθεί σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας το ΤΣΜΕΔΕ, δεν ήταν πρόθυμο να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΤτΕ.

Ενώ καμία ΔΕΚΟ δεν επένδυσε σε καμία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική Alpha Bank, Eurobank) η κυβέρνηση ζήτησε από την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΛΠ και ΟΛΘ να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, με τον υπουργό Υποδομών Χ. Σπίρτζης ως πρόεδρος του ΤΕΕ και μηχανικός να έχει δεσμούς με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica bank.

Το μέγεθος και ο τρόπος της επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica κάθε άλλο σύμφωνο με αυτά που ορίζει ο Ν. 3586/2007 για το «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ο ρόλος του Σπίρτζη

H απόφαση για συμμετοχή στην αμκ της Attica Bank κάθε άλλο παρά σύμφωνη με τον νόμο Ν. 3586/2007, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, και ως προς τον επενδυτικό της στόχο, αφού είναι προφανές ότι παραβίαζε τις αρχές που θέτουν τα άρθρα 4, αναφορικά με το όριο του 23% και 17 αναφορικά με τους κανόνες επενδυτικής πολιτικής αλλά και ως προς την πολιτική στόχευση που εξυπηρετούσε, με βάση την εισήγηση του σημερινού υπουργού και τότε προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος επιτυγχάνοντας την υποστήριξη υπέρ της άποψης του της πλειοψηφίας των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προκάλεσε την εξαέρωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου να χρησιμοποιήσει ασφαλιστικούς πόρους για την εκπλήρωση των «αντιμνημονιακών» επιδιώξεών του.

Ειδικότερα κατά την συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2014 της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης δήλωνε το εξής: «Η Τράπεζα Αττικής αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, παρά το μικρό της μέγεθος, στην ολιγοπωλιακή τραπεζική αγορά, στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού και στην ύπαρξη μιας έστω και μικρής τράπεζας που να μην έχει ενταχθεί στο ΤΧΣ και να μην ελέγχεται από εξωγενείς παράγοντες και την ΕΚΤ.

Η συνολική στάση της ΤτΕ και του Υπουργού Οικονομικών και η γνώση ότι ξένα κέντρα δεν θέλουν την ύπαρξη μιας μη ελεγχόμενης από την ΕΚΤ Τράπεζας, για την οριστική παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ξένο έλεγχο, πρέπει να μας προβληματίσει για τον μελλοντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα Αττικής, αν διατηρήσει τον σημερινό δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρα της.

Η Τράπεζα Αττικής είναι η μοναδική τράπεζα η οποία ανακεφαλοποιήθηκε με ίδια μέσα και χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν πρόκειται να ενταχθεί στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποτελεί ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη και για τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έχουν γίνει ικανοποιητικές προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών, αλλά είναι επιθυμητή η πλήρης στροφή της Τράπεζας Αττικής σε μια τράπεζα προσανατολισμένη στο επάγγελμα του Μηχανικού και σε επιλεκτικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Επομένως, για λόγους που σχετίζονται με την ύπαρξη μιας τράπεζας δημοσίου συμφέροντος που μπορεί να επηρεάζει την ελληνική τραπεζική αγορά• με την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου ασφάλισης,• με την ύπαρξη ενός τραπεζικού οργανισμού ως εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών του Ταμείου,• με την ύπαρξη μιας τράπεζας που θα αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τους Μηχανικούς και τις τεχνικές εταιρείες από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα,

Προτείνω τη στήριξη της Τράπεζας Αττικής και τη διατήρηση τουλάχιστον του 34% και της πλειοψηφίας των μετοχών της ως και της διατήρησης της συμμετοχής της από τον κλάδο Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ στην προτεινόμενη ανακεφαλαιοποίηση με απαράβατο όρο τη διακριτή ύπαρξη του ασφαλιστικού μας Φορέα και όχι την ενοποίηση του, την περαιτέρω συμβολή της Τράπεζας στην πιστοληπτική ικανότητα των τεχνικών εταιρειών, δημόσιων και ιδιωτικών έργων, στην εγγυοδοσία, στο πλαφόν, στην ύπαρξη προϊόντων για κάλυψη εισφορών και φόρων, στη χρηματοδότηση και την οργανωτική στήριξη προς τους μηχανικούς με προνομιακούς όρους σε σχέση με την υπόλοιπη «συστημική» τραπεζική αγορά.»

Όπως έχουν καταγγείλει βουλευτές της αντιπολίτευσης πρόκειται για συμμετοχή σε απιστία εις βάρος του ΤΣΜΕΔΕ και αποτελεί η μεθόδευση για το στήσιμο μηχανισμού παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων σε ημετέρους, αφού ως γνωστόν, από την Τράπεζα Αττικής δεν δανειοδοτούνται μόνο μηχανικοί ούτε είναι νοητή η ύπαρξη τράπεζας για την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων συγκεκριμένου κλάδου.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη μεθόδευση αυτή ως προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος με πρωτεργάτη τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και σημερινού υπουργού κ. Χρ. Σπίρτζη.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία τον Σεπτέμβριο του 2015, υποστήριζε την ίδια ακριβώς πρακτική. Σήμερα όμως στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, ο κ. Πάσχας, επιθεωρητής της ΤτΕ, της Διευθύνσεως Εποπτείας Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Ασφαλιστικών Οργανισμών είπε, ότι με βάση την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία είναι ανεπίτρεπτη η λειτουργία παραλλήλου τραπεζικού συστήματος.

Υπό τα δεδομένα αυτά 800.000.000 ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, αρχιτεκτόνων κλπ, χρησιμοποιήθηκαν γα να χρηματοδοτήσουν την μεγαλεπίβολη ματαιοδοξία της κυβέρνησης.

Ακραία επενδυτικά ρίσκα

Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών αποτελεί ακραία, κραυγαλέα διασπάθιση των κεφαλαίων των ασφαλισμένων μηχανικών που βλέπουν το ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνει ακραία επενδυτικά ρίσκα.

Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 450 εκατ ευρώ σε Attica bank και τράπεζες και η αξία της επένδυσης του είναι σχεδόν γίνει …καπνός. Μπορεί ένα ασφαλιστικό Ταμείο να ρισκάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων για να καταλήγει με ζημίες; Το ΤΣΜΕΔΕ είναι Ταμείο όχι fund που έχει δημιουργηθεί για να λαμβάνει ρίσκα, στην ουσία τζόγαρε τα λεφτά των ασφαλισμένων.

Η δικαιοσύνη θα παρέμβει ώστε να διαπιστώσει αν οι επενδύσεις του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank έγιναν κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ο ασφαλισμένος του Ταμείου; Ένα ασφαλιστικό Ταμείο αντί να προστατεύει τα χρήματα των ασφαλισμένων και φορολογουμένων πολιτών επιτρέπεται να πετάει στον επενδυτικό σκουπιδοτενεκέ 450 εκατ ευρώ;

Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να παρέμβει ώστε να διερευνηθεί με ποια κριτήρια επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ τόσα κεφάλαια σε μια τράπεζα ειδικά την Attica bank στην οποία είναι βασικός μέτοχος με 56%. Ελέγχθηκε ποτέ το ΤΣΜΕΔΕ για το πως έχασε τόσα κεφάλαια;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play