Ντράγκι: Θα ντυθεί… Αϊ Βασίλης, προσφέροντας δώρο στην Ελλάδα;

Ντράγκι: Θα ντυθεί… Αϊ Βασίλης, προσφέροντας δώρο στην Ελλάδα;
Η κυβέρνηση προσδοκά πως μετά τα Χριστούγεννα η Ελλάδα θα μπει στο QE της ΕΚΤ. Όμως, οι εταίροι δεν φαίνεται να συζητούν προς το παρόν για το χρέος και το ΔΝΤ δεν αναμένεται να καταλήξει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας. Ποιά η στάση του "Σούπερ Μάριο";

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει για Πρωτοχρονιάτικο δώρο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όμως ο Μάριο Ντράγκι θα παίζει τον ρόλο του Αϊ Βασίλη για την Ελλάδα;

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το γεγονός αυτό, εκτός από «φρέσκο» χρήμα που θα φέρει στις τράπεζες, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους ξένους επενδυτές. Θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αλλά και ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή φάνηκε σχετικά αισιόδοξος για μία τέτοια εξέλιξη.

Σε όλες τις τοποθετήσεις του, βέβαια, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την έξοδο στις αγορές με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που με τη σειρά της μπορεί να έρθει μόνο, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και φθάσουμε σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Αλλά ίσως τα πράγματα κολλήσουν στο θέμα του χρέους. Για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει, μεταξύ των άλλων ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Νοεμβρίου του 2016. Πάντως, το ΔΝΤ με βάση τις σημερινές παραδοχές δεν μπορεί να καταλήξει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα, ότι το μέχρι στιγμής σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετά καλό, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία στη σωστή τροχιά.

Η ΕΚΤ ως γνωστό κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα από το 2012 περίπου 25 δισ. και εκ των πραγμάτων μπορεί να αγορά περί τα 4 με 5 δισ. ευρώ.Η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός προγραμμάτων της ΕΚΤ από το 2015 και η ΕΚΤ δύσκολα θα λάβει απόφαση για την αγορά ελληνικών ομολόγων, μέχρι να έχει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Σημειώνει ακόμη, ότι παρά την επί της αρχής συμφωνία τον περασμένο Μάιο να εφαρμοστεί ένα είδος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα ακόμη παλεύει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, που θα τις επιτρέψουν να λάβει το υπολειπόμενο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ της δανειακής δόσης για φέτος.

Αναμφίβολα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα PSPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγορών από το Ευρωσύστημα διαπραγματεύσιμου χρέους το οποίο έχει εκδοθεί από / ή φέρει την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τις αρχές του 2017.

Βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη αυτή είναι: πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους να αξιολογήσει θετικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και δεύτερον, να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Η συνολική ονομαστική αξία ελληνικών τίτλων που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, στα €4,2δις, ποσό το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί σε τουλάχιστον €5δις εάν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επεκτεινόταν πέρα του Μαρτίου 2017.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών ελληνικών κυβερνητικών τίτλων στην δευτερογενή αγορά.

Αναμφίβολα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα PSPP θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική συμπίεση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων (bond yield spreads), επιπρόσθετες αγορές ελληνικών κυβερνητικών τίτλων και άλλων στοιχείων ενεργητικού από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, ευκολότερη (και φθηνότερη) πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών και άλλων εγχώριων επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων καθώς και σε βελτίωση του περιβάλλοντος για άμεσες ξένες επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία λόγω της υποχώρησης του κινδύνου χώρας (country risk). Βάσει ενός θετικού σεναρίου για την εξέλιξη των εγχώριων και εξωτερικών πολιτικοοικονομικών συνθηκών, θα μπορούσε ακόμη να επιτραπεί η εκκίνηση της σταδιακής αποκατάστασης πρόσβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές αγοράς πριν από το τέλος του 2017.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στην παρούσα συγκυρία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play