“Πάει” για 10 Οκτωβρίου η υποδόση

“Πάει” για 10 Οκτωβρίου η υποδόση
Τα "βλέμματα" στρέφονται στο κρίσιμο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως η β' αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 18 του ερχόμενου μήνα, ωστόσο τα προαπαιτούμενα της πρώτης δεν έχουν ακόμη όλα "κλειδώσει".

Αναβολή για το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου πήρε η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., όπως αποφάσισε το EuroWorking Group στη χθεσινή του συνεδρίαση. 

Τα σενάρια για σπάσιμο της υποδόσης σε δυο κομμάτια διαψεύστηκαν και έτσι τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, για να είναι έτοιμα για τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. 

Η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις πως ως τότε θα έχει λήξει το ζήτημα και με τις αλλαγές στην ΥΠΑ, αλλά και με το τέλος ΑΠΕ. 

To χρέος

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για μέτρα, που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί οτι η χθεσινή σύνοδος πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του νέου “όχι” από τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε για παρεμβάσεις στο χρέος.

Αισιοδοξία για τον β΄γύρο

Το EWG έφερε και μια μάλλον.. αισιόδοξη πρόβλεψη από το ΥΠΟΙΚ. Τα στελέχη του εκτιμούν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα. 

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play