H Παπαγιαννίδου “καρφώνει” ΤΣΜΕΔΕ για το “φαγοπότι” στην Attica Bank
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και των μιντιαρχών ήταν η διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στην ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, όσον αφορά στην “καυτή” υπόθεση της Attica Bank.
Η ίδια ουσιαστικά επιβεβαίωσε το τρελό “φαγοπότι” με τα δάνεια, που χορηγούσε η Τράπεζα, ερχόμενη σε πλήρη ταύτιση με το φλέγον πόρισμα της ΤτΕ. Μάλιστα, η κυρία Παπαγιαννίδου άφησε αιχμές και κατά του επικεφαλής του ΤΣΜΕΔΕ για παρεμβατική, μεροληπτική στάση όσον αφορά στην πολιτική της Τράπεζας για τις δανειοδοτήσεις.
Η διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στην ΤτΕ χαρακτήρισε την Attica, ως μια “τράπεζα που έπασχε σε όλες τις διοικητικές εργασίες”, κάνοντας λόγο για σοβαρές δυσλειτουργίες και αντίσταση της διοίκησης στο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΤτΕ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Attica Bank δεν έχει κεφαλαιακό πρόβλημα και πως τα ευρήματα του έλεγχου είναι “αναστρέψιμα”.
Όπως εξήγησε η ίδια, παρότι η Attica Bank διέθετε καταγεγραμμένη πιστοδοτική πολιτική, εγκεκριμένη μάλιστα από την κεντρική τράπεζα, κάποια στελέχη της εφήρμοζαν αποκλίνουσα πολιτική σε ορισμένα δάνεια. “Έδιναν δάνεια με άλλα κριτήρια από αυτά που ανέφερε η πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Παπαγιαννίδου επεσήμανε μάλιστα ότι η εν λόγω τράπεζα ήταν πάντα διστακτική και εμφάνιζε αντιστάσεις στο να εφαρμόζει αλλαγές, με ευθύνη, όπως είπε, του βασικού της μετόχου (ΤΣΜΕΔΕ) που αυτή την στιγμή κατέχει το 56% της τράπεζας.
“Όταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς και με την εποπτεία. Από το 2012 έως σήμερα η ΤτΕ έχει ασκήσει πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παπαγιαννίδου εξηγώντας ότι “ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση, είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνεται”.
Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι “το ΔΣ απουσίαζε επανειλημμένα, δεν γνώριζε γιατί είχε άλλη κατάρτιση και ό, τι ερχόταν το υπέγραφε”, ενώ τόνισε ότι ο εσωτερικός έλεγχος δεν λειτουργούσε σωστά.
“Ο εσωτερικός ελεγκτής πρέπει να είναι ανεξάρτητος και το ΔΣ να ενημερώνεται για τα πεπραγμένα, εδώ το ΔΣ δεν ήθελε να ενημερώνεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παπαγιαννίδου εξηγώντας πως δεν είναι μόνο η περίπτωση Καλογρίτσα, “όταν μια τράπεζα έχει κακή λειτουργία, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας