Φοροδιαφυγή: Μηχανισμός θα βγάζει “λαβράκι” μέσα σε ένα 24ωρο

Φοροδιαφυγή: Μηχανισμός θα βγάζει “λαβράκι” μέσα σε ένα 24ωρο
Στο "μικροσκόοπιο" της ΓΓΔΕ 1.207. 047 ΑΦΜ, με διασταυρώσεις καταθέσεων και εισοδημάτων μέσα σε μία μόνο ημέρα. Από τον Οκτώβριο η εφαρμογή του μηχανισμού.

Νέο «υπερόπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύεται η κυβέρνηση, μέσω του οποίου υπόσχεται ότι θα αποκαλύπτει αποκλίσεις σε καταθέσεις και εισοδήματα εντός ενός 24ώρου. Ο ειδικός ελεγκτικός «μηχανισμός» της ΓΓΔΕ στήνεται και θα είναι έτοιμος να «τρέξει» από τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Ειδικότερα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τις καταθέσεις και εισοδήματα, ξεκινώντας από τους φορολογουμένους συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, από μια λίστα 1.270.047 ΑΦΜ. 

Μέσα σε λίγες ώρες η εφαρμογή μπορεί να επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προκύπτει η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Η διαδικασία αυτή σήμερα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση ενός ελέγχου να απαιτεί ακόμα και μήνες.

Ο κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012

τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη

τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play