Θεσμοί: Πετάξαν στο Eurogroup το “μπαλάκι” για τα μειωμένα πλεονάσματα

Θεσμοί: Πετάξαν στο Eurogroup το “μπαλάκι” για τα μειωμένα πλεονάσματα
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης πρότειναν τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου, με βάση τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020. Αρμόδιο το Eurogroup, απάντησαν οι δανειστές.

Στο «καυτό» ζήτημα της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων επικεντρώθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι δύο υπουργοί έβαλαν στο τραπέζι των Hilton Groups το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% για μετά το 2018. Συγκεκριμένα, πληροφορίες λένε ότι οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης πρότειναν τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου, με βάση τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020, αντίστοιχα.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί έριξαν το «μπαλάκι» στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την πρόταση της ελληνικής πλευράς. «Είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup», φέρεται να ήταν η απάντηση των δανειστών, που ως εκ τούτου ζήτησαν Προϋπολογισμό 2017 και Μεσοπρόθεσμο, με βάση τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα.

Κατά τα λοιπά, επί τάπητος στα Hilton Groupd βρέθηκε η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος. Το Οικονομικό επιτελείο εστίασε στα βελτιωμένα έναντι των προβλέψεων έσοδα, υποστηρίζοντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2017, ως αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν μεταξύ άλλων:

-Τη βελτίωση, την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις και την πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

-«Ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό ‘βηματισμό’ και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση, που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα, είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Σημειώνεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι θεσμοί δεν φέρονται να εξέφρασαν ενστάσεις για τις κρατικές δαπάνες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play