Κόσμος

Οριστικό «αντίο» της Ρωσίας στη New Star

Με βάση την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, το προεδρικό νομοσχέδιο θα εξεταστεί αύριο από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Οριστική πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Συνθήκη New Star για τη μείωση των στρατηγικών (πυρηνικών) όπλων, μετά την εμπλοκή της Κρατικής Δούμας στην διαδικασία. Το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε σήμερα το πρωί και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που θα σημάνει την δραματική επιδείνωση του διεθνούς στρατηγικού πλαισίου. Ακριβέστερα, ο πρόεδρος Πούτιν υπέβαλε στην Κρατική Δούμα σχέδιο νόμου για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη New Start. Την ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Β. Βολοντίν, ο οποίος δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέβαλε στην Κρατική Δούμα σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου «Σχετικά με την αναστολή από τη Ρωσική Ομοσπονδία της Συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με μέτρα περαιτέρω μείωσης και περιορισμού των στρατηγικών επιθετικών όπλων».

Με βάση την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, το προεδρικό νομοσχέδιο θα εξεταστεί αύριο από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος

«Το νομοσχέδιο που εισήγαγε ο πρόεδρος θα εξεταστεί αύριο σε ολομέλεια της Κρατικής Δούμας και θα λάβουμε αμέσως απόφαση για αυτό. Αμέσως μετά θα σταλεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας», είπε ο Β. Βολοντίν. Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου αποτελεί συνέχεια της χθεσινής δημόσιας παρέμβασής του ενώπιον 1500 κρατικών αξιωματούχων. Στην ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολεμικής διένεξης ο Β. Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία πρόκειται να αποσυρθεί από την ενεργειακή συμφωνία New Start για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Οι Δυτικοί «θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επεξηγηματική σημείωση του σχεδίου νόμου, η συμφωνία New Start,που υπογράφηκε στην Πράγα στις 8 Απριλίου 2010 προβλέπει ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της συμφωνίας, κάθε ένα από τα μέρη έχει το δικαίωμα να διεξάγει δραστηριότητες επιθεώρησης. Πρακτικά, η ρωσική απόσυρση σημαίνει επιδείνωση των ενεργειακών και ευρύτερων γεωπολιτικών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και, συνολικά, στον δυτικό κόσμο. Όπως τόνισε χθες ο Β. Πούτιν, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τηρήσει σχετική προειδοποίηση για αποχώρηση από την συμφωνία και να οξύνει τις σχέσεις της με το δυτικό μπλοκ δυνάμεων.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας το 2010 μεταξύ Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Βλαδίμηρος Πούτιν είχε διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον την δυσαρέσκειά του για τον διαγραφόμενο πυρηνικό αποκλεισμό της Ρωσίας από την παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα. Σε αυτήν την δυσαρέσκεια έρχεται πια να προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο στη μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης.