Ρωσία: Διαψεύδει πως γνώριζε για την έρευνα όσον αφορά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Ρωσία: Διαψεύδει πως γνώριζε για την έρευνα όσον αφορά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Πηγή: Berliner Kurier- Nueva Tribuna

«Κάθε προσπάθεια που κάναμε για να μας δώσουν πληροφορίες είτε απορρίφθηκε, είτε αγνοήθηκε», τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα χθες Τρίτη.

Την υπόγεια δραστηριότητα της Ρωσίας φέρνει στην επιφάνεια έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα «σκανάρει» κρυφά κρίσιμες υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται σχετική έκθεση των oλλανδικών Αρχών, η «δραστηριότητα» της Ρωσίας γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς. Παράλληλα, οι Ολλανδοί προειδοποιούν ότι η «ζωτική θαλάσσια υποδομή» μπορεί να είναι ευάλωτη σε δολιοφθορές, λίγους μήνες μετά την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream.

Η κοινή έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών AIVD και MIVD σημειώνει ακόμη ότι η Ρωσία αναλαμβάνει «δραστηριότητες που υποδεικνύουν κατασκοπεία και ενεργεί για να προετοιμαστεί για αναστάτωση και δολιοφθορά», καθώς κοντεύει η επέτειος από τον ένα χρόνο εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «ενδιαφερόταν πολύ για το πώς θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ενεργειακή υποδομή», αποκάλυψε χθες ο διευθυντής του MIVD, Γιαν Σβίλενς, προσθέτοντας ότι ένα ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

«Ρώσοι ηθοποιοί» σε… πρόβες

«Είδαμε τους τελευταίους μήνες Ρώσους ηθοποιούς που προσπάθησαν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό», δήλωσε ο Σβίλενς, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου είναι επίσης ευάλωτα, ενώ σημειώνεται ότι «μια φυσική απειλή για άλλους ζωτικούς τομείς, όπως η παροχή πόσιμου νερού και η παροχή ενέργειας, είναι επίσης δυνατή, εφόσον τέτοιες επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κρυφά».

Σημειωτέον ότι οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας τους μετά την σκόπιμη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας ένοχος για την επίθεση, κατά το Politico αρκετοί δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία.

Δράση και από το ΝΑΤΟ

Στο ίδιο πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου «κυττάρου συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών κρίσιμης σημασίας» στην έδρα του στις Βρυξέλλες, για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικοί και οι μη στρατιωτικοί φορείς μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά μεταξύ τους, με στόχο την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.

«Το κέντρο θα διευκολύνει τη δέσμευση με τη βιομηχανία και θα φέρει κοντά βασικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα μοιραστεί επίσης τις βέλτιστες πρακτικές, θα αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογίες και θα ενισχύσει την ασφάλεια των συμμαχικών υποθαλάσσιων υποδομών.

Ηρωσική διπλωματία αντέκρουσε τη γερμανική διαβεβαίωση ότι η Μόσχα ενημερώθηκε περιληπτικά για τα ευρήματα της έρευνας που διενεργείται μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήματα των αγωγών Nord Stream 1 και 2, που μετέφεραν φυσικό αέριο από ρωσικά κοιτάσματα απευθείας στην ευρωπαϊκή αγορά, τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Κάθε προσπάθεια που κάναμε για να μας δώσουν πληροφορίες είτε απορρίφθηκε, είτε αγνοήθηκε», τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα χθες Τρίτη.

Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι ψευδείς, επέμεινε

Η Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία, από τα ύδατα των οποίων διέρχονται οι αγωγοί, σημείωσαν σε επιστολή που απηύθυναν στο ΣΑ ότι η έρευνα που διενεργούν από κοινού συνεχίζεται και δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί.

Στην επιστολή, το Βερολίνο τόνισε πως η Μόσχα ενημερώθηκε για την κοινή έρευνα των αρχών των τριών κρατών, κάτι που ο κ. Πολιάνσκι διέψευσε.

Η ΕΕ και το NATO έχουν κάνει λόγο για δολιοφθορά και από ορισμένες πλευρές υπονοήθηκε πως ευθυνόταν η Μόσχα.

Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράλογο τον ισχυρισμό πως θα κατέστρεφε η ίδια τους αγωγούς, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, κι έχει υποδείξει πως οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που είχε να κερδίσει τα περισσότερα από τη δολιοφθορά στις ενεργειακές υποδομές αυτές.

Το τελευταίο διάστημα ρώσοι πολιτικοί κραδαίνουν ρεπορτάζ του πολύπειρου αμερικανού δημοσιογράφου Σίμουρ Χερς, στο οποίο επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζεται. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα αναμένεται να πιέσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, σημείωσε διπλωματική πηγή.

Σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταρτιστεί και διανεμηθεί από τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι η επίθεση στους αγωγούς διαπράχθηκε έπειτα από τις «επανειλημμένες απειλές» πολιτικών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play