Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Οι σχέσεις μας έχουν φτάσει στο ψηλότερο σημείο με βέβαιη προοπτική, είπε ο κ. Δένδιας αποκαλώντας τον κ. Μπλίνκεν «αγαπητέ Τόνι». Η συνεργασία μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν αποκαλώντας τον κ. Δένδιας «φίλε μου Νίκο».
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο σεισμός στην Τουρκία μας θυμίζει ότι πρέπει να είμαστε ο ένας δίπλα ο ένας στον άλλο.
Και συνέχισε: «Αυτό δεν επιλύει βεβαια τις διαφορές, αλλά μας θυμίζει τα θετικά πράγματα. Κάποια στιγμή θα δημιουργήσει θεμέλιο για να λυθούν οι διαφορές τους. Ελλάδα και Τουρκία έχουν και οι δύο προεκλογική περιοδο και είναι περίπλοκος αυτός ο χρόνος. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι και συζητάμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να επιλύουμε διπλωματικά τις διαφορές και να αποφεύγουμε τις απειλές που αυξάνουν την ένταση».
Ο κ. Μπλίνκεν συνέχισε: «Αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγουν πολλές ευκαιρίες και για τον ελληνικό λαό και τον λαό της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να διαχειριστούν οι εταίροι μας διπλωματικά τις διαφορές τους και θα τους στηρίξουμε».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που προσφέρουμε στα θύματα του σεισμού με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθησουμε. Εαν μέσα από την επαφή βελτιωθεί το κλίμα σχέσεων, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Όμως η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα, είναι αυτοτελής υποχρεώση να βοηθήσουμε».
Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι στενές σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκαν από την υπογραφή δύο αμυντικών συμφωνιών πέρυσι στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι συμφωνίες αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας είπε ο κ. Δένδιας και συνέχιζε λέγοντας ότι «εμείς και οι ΗΠΑ αγωνιστήκαμε δίπλα – δίπλα στις προκλήσεις 21ου αιώνα».
Τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια, συνταχθηκαμε στις αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ επικυρώσαμε άμεσα την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.
Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι με τον κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν να κρατηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των δυτικών βαλκανίων.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία είπε ότι με τον φίλο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είδε την καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει αν περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας.