Ομιλία Πούτιν και λευκορωσική πολιτοφυλακή 150.000 ανδρών

Ομιλία Πούτιν και λευκορωσική πολιτοφυλακή 150.000 ανδρών

Πηγή: HOST PHOTO AGENCY | Συντελεστές: via REUTERS

Με την δημιουργία ενός εθελοντικού σώματος 150.000.000 στρατιωτών και με κεντρική ομιλία του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν απαντά  ο άτυπος απολυταρχικός άξονας Ρωσίας – Λευκορωσίας

Με την δημιουργία ενός εθελοντικού σώματος 150.000.000 στρατιωτών και με κεντρική ομιλία του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν απαντά  ο άτυπος απολυταρχικός άξονας Ρωσίας – Λευκορωσίας στην έντονη διπλωματική κινητικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του πρόεδρου Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι, αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και την Βαρσοβία, ο δικτάτορας του Κρεμλίνου κάνει χλευαστικά λόγο για τις «γνωστές βόλτες Μπάιντεν». Ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζει λοιπόν μια κεντρική μεγάλη ομιλία, σε επικοινωνιακό αντίβαρο στην διπλωματική – πολιτική κινητικότητα στην δυτική πολιτική σκηνή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και τον Πούτιν, με την αιφνιδιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση του ταξιδιού του, αφού, όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επισκέφθηκε απευθείας την Βαρσοβία όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά επέλεξε να κατευθυνθεί πρώτα προς την Ουκρανία, όπου δήλωσε ότι η Αμερική θα παράσχει στον Ουκρανό ομόλογό του την απαιτούμενη βοήθεια «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Η κίνηση αυτή θεωρείται προσβλητική και η ανταλλαγή θερμών μηνυμάτων του Μπάιντεν και του Ζελένσκι εκλαμβάνεται ως μια προσεκτικά προμελετημένη επίδειξη ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Reuters εικάζει ότι ο Β. Πούτιν θα απευθύνει κεντρική ομιλία προς τον ρωσικό λαό, στον οποίο θα εκθέσει τους πολεμικούς και επιχειρησιακούς στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για τον δεύτερο χρόνο της πολεμικής διένεξης, που αρχίζει σε μόλις τρεις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι Λευκορώσοι αναγγέλλουν την δημιουργία εθελοντικής δύναμης, όπως αρέσκεται να βαπτίζει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο την παραστρατιωτική δύναμη που προετοιμάζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε  ότι διέταξε τον σχηματισμό ενός νέου στρατεύματος εθνικής άμυνας που θα αποτελείται από εθελοντές, ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς να «χειρίζονται τα όπλα» και να είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε ενέργεια, που αντιστρατεύεται στην δημόσια τάξη σε καιρό ειρήνης.

«Η κατάσταση δεν είναι απλή. Το έχω πει πολλές φορές: κάθε άνθρωπος – και όχι μόνο, όχι αποκλειστικά άνδρες – πρέπει να μπορεί τουλάχιστον να χειρίζεται όπλα», είπε ο έκνομος πρόεδρος της Λευκορωσίας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του.

Έχοντας εισέλθει σε ένα ντελίριο πατριωτικής παραφροσύνης, ο Αλ. Λουκασένκο συμπλήρωσε ότι «αυτό γίνεται για να προστατεύσει κάθε Λευκορώσος τουλάχιστον την οικογένειά του, αν χρειαστεί, το σπίτι του, το κομμάτι γης του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του».

Ο, πλήρως εξαρτημένος από την Μόσχα, Αλ. Λουκασένκο ανέφερε ακόμη ότι η «εμπειρία της Ουκρανίας» έκανε απαραίτητη την ύπαρξη πρόσθετου αμυντικού προσωπικού.

Ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κρενίν είπε ότι η εδαφική αμυντική δύναμη θα αποτελείται από 100.000 έως 150.000 εθελοντές ή ακόμη περισσότερους εάν χρειαστεί. Ο στόχος είναι, ιδανικά, κάθε χωριό και κάθε πόλη να έχει τα δικά του παραστρατιωτικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο στρατός της Λευκορωσίας πέρυσι είχε περίπου 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 συνοριακούς αξιωματικούς.

Η εξάρτηση του Μινσκ από τη Μόσχα έχει ανησυχήσει τους παρατηρητές, δεδομένου ότι η Ρωσία πιέζει την σύμμαχό της να συμμετάσχει στην επίθεση στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play