Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και νυν μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).
Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Αγία Σοφία με μια ματιά
Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Αρχιτέκτονες ήταν οι Ισίδωρος ο Μιλήσιος και Ανθέμιος ο Τραλλιανός.
Από το 1935 είναι μουσείο.
Αγία Σοφία σχετικές ειδήσεις:
Από το «σόου» του Ερντογάν στην Αγία Σοφία μολύνθηκαν 3.000 άτομα
Αγία Σοφία: Περίπου 3.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας στην εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουλίου.
Ερντογάν: Ξεκινάμε ξανά γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου
Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ τόνισε ότι ενημέρωσε και τη Μέρκελ ότι η Τουρκία ξεκινά ξανά γεωτρήσεις.
Μουεζίνης πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγιά Σοφιά
Αγιά Σοφιά τζαμί: Ο συγκεκριμένος Μουεζίνης φαίνεται ότι ήταν εθελοντικά στην Αγία Σοφία και καλούσε τον κόσμο σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες.
«Ιράν - Τουρκία - Παλαιστίνη, εκκλησία δεν θα μείνει»
Το νεο-οθωμανικό μοντέλο που οραματίζεται ο Ερντογάν αναλύει ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr. Σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει η χώρα του να λειτουργήσει ως ηγετικός γεωπολιτικός ισλαμικός πόλος συσπείρωσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην στάση άλλων κρατών στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας. Τονίζει ότι στην Ελλάδα υπήρξε «κατάρρευση των ψευδαισθήσεων» για την αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό από το Ιράν και την Παλαιστίνη.
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Το 55% στην Τουρκία δεν θέλει τον Ερντογάν - Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Η έρευνα αναλύει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τις δύο χώρες, ενώ από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και η γνώμη του κοινού για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.