Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και νυν μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).
Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Αγία Σοφία με μια ματιά
Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Αρχιτέκτονες ήταν οι Ισίδωρος ο Μιλήσιος και Ανθέμιος ο Τραλλιανός.
Από το 1935 είναι μουσείο.
Αγία Σοφία σχετικές ειδήσεις:
174 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΜΕΘ κορωνοϊός: Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας.
UNESCO Αγιά Σοφιά: Η γενική διευθύντρια Audrey Azoulay τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά σε σχέση με το καθεστώς του ιστορικού μνημείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ποια είναι η διαδικασία για να κάνετε δωρεάν τεστ κορωνοϊού
Τεστ κορωνοϊού: Το κόστος για την πραγματοποίησή του είναι υψηλό, ιδίως αν χρειάζεται να το πραγματοποιήσουν περισσότερα άτομα σε μία οικογένεια. Δείτε πως μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν.
«Καρφί» Χαρδαλιά για Κουμουτσάκο: «Όλοι χριστιανοί είμαστε αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα»
Χαρδαλιάς για Κουμουτσάκο: «Όλα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να δείχνουν το καλό παράδειγμα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τη Μονή της Χώρας
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να διασφαλίσει την πλούσια πολυπολιτισμική και θρησκευτική ιστορία του χώρου που μετατρέπεται σε τζαμί, ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Άγκυρα.
Μονή της Χώρας: Από εκκλησία σε μουσουλμανικό τέμενος με εντολή Ερντογάν
Μονή της Χώρας: Ένα ακόμη μνημείο παγκόσμια πολιτικής κληρονομιάς πέφτει στα χέρια του Τούρκου προέδρου και μετατρέπεται σε τζαμί. Στη Μονή της Χώρας πλέον, θα ακούγονται μουσουλμανικές προσευχές ενώ τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά της θα καλυφθούν πίσω από κουρτίνες.
«Άλλη μια πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας» λέει ο Αναστασιάδης για τη Μονή της Χώρας
Μονή της Χώρας: Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, όπως είχε κάνει και με την Αγιά Σοφιά, έφερε την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη.