Κόσμος

Ευρωπαϊκή ικανοποίηση για το REPowerEU

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε με επιτυχία μεταρρύθμιση που θα προσθέσει σημαντικά σε ενεργειακή ανεξαρτησία στο ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε με επιτυχία μεταρρύθμιση που θα προσθέσει σημαντικά σε ενεργειακή ανεξαρτησία στο ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU.  Η μεταρρύθμιση είναι ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια, στον απόηχο της πανδημίας Covid -19.

Το REPowerEU στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό, επιταχύνοντας γρήγορα την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση. Οι νέοι στόχοι περιγράφονται στο πρόγραμμα αυτό, στο πρόγραμμα REPowerEU, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Στόχος είναι να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων και τον τερματισμό της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων», όπως αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

«Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσθέσουν ένα νέο κεφάλαιο REPowerEU στα Εθνικά τους Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PRR)» που καλύπτονται από το NextGenreationEU.

Και πράγματι, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν τα σχέδιά τους στις Βρυξέλλες, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις, που διατίθενται μέσω του ταμείου ανάκαμψης, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με νέες διατάξεις που καθιστούν υποχρεωτικές τις ηλιακές στέγες σε νέα κτίρια, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας.

Για να είναι επιλέξιμο, το 37% του προϋπολογισμού θα πρέπει να αφιερωθεί στις «πράσινες δαπάνες», εξήγησε πριν από λίγες ώρες ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τους επικαιροποιημένους στόχους του προγράμματος.

Επιπλέον, περισσότερο από το ένα τρίτο των δαπανών πρέπει να διατεθεί σε διασυνοριακά έργα τα οποία έχουν «ευρεία έννοια» για να περιλαμβάνουν επίσης έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, καθώς βελτιώνουν την ασφάλεια του εφοδιασμού «και επομένως έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να στείλουν τα ενημερωμένα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης με κεφάλαια REPowerEU έως τις 31 Απριλίου. Στόχος είναι τα αναθεωρημένα σχέδια να τεθούν σε ισχύ “μέχρι το καλοκαίρι”, είπε.

Το σχέδιο REPowerEU περιλαμβάνει, επίσης, χρηματοδότηση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές φυσικού αερίου που λείπουν και έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές πετρελαίου, για να σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, ανέφερε χθες η ΕΕ.

Ωστόσο, αυτή η δαπάνη συνοδεύεται από «ορισμένους περιορισμούς», όπως ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η υποδομή ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, «δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% των συνολικών δαπανών REPowerEU». «Και όταν μιλάμε για υποδομές ορυκτών καυσίμων, σχεδόν για όλα τα κράτη μέλη έχουμε να κάνουμε με το φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μόνο τρεις χώρες — η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία — είναι επιλέξιμες για δαπάνες για υποδομές πετρελαίου λόγω της άμεσης εξάρτησής τους σχετικά με το ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται με αγωγό.

Για την υποδομή φυσικού αερίου, προστέθηκαν «πρόσθετες απαιτήσεις» για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν άμεσα ζητήματα ασφάλειας του εφοδιασμού. Τα έργα θα είναι επιλέξιμα μόνο εάν συμβάλλουν στην περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού και θα είναι λειτουργικά έως το 2026, είπε ο αξιωματούχος.

Θα διατεθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αυτά τα κεφάλαια θα αντληθούν από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, το 60% από το Ταμείο Καινοτομίας και το 40% από τον προεφοδιασμό δικαιωμάτων άνθρακα.

Ακόμη, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δηλώσουν εάν επιθυμούν να επωφεληθούν από τα δάνεια ύψους 225 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του REPowerEU.

Με αναφορές από: Euractiv, ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο