Raquel Welch: Άνοιξε δρόμο για τις γυναίκες ηθοποιούς να μην αντικειμενοποιούνται σεξουαλικά

Raquel Welch: Άνοιξε δρόμο για τις γυναίκες ηθοποιούς να μην αντικειμενοποιούνται σεξουαλικά

Πηγή: Vogue

Ένα σαγηνευτικό αισθησιακό ταλέντο που, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστή για την ξεχωριστή ομορφιά της, η La Welch απέδειξε ότι διέθετε περισσότερες ικανότητες στην οθόνη

Raquel Welch: Η χολιγουντιανή ηθοποιός που άφησε εποχή. Tη δεκαετία του ’60 μάς καθήλωσε στο “Fantastic Voyage”, μια κλασική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που παρακολουθεί το απίθανο υποβρύχιο ταξίδι μιας ομάδας ιατρών-επιστημόνων μέσα στο ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο, το 1973 μάς διασκέδασε στο “The Three Musketeers”, μια ταινία που της χάρισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού – Κωμωδία ή Μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες, η Αμερικανίδα σταρ και επιχειρηματίας που υπήρξε sex symbol των 70s και των 80s, καθώς ανακηρύχθηκε μία από τις «100 πιο σέξι γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου» σε ένα τεύχος του περιοδικού Empire το 1995, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Οι εμφανίσεις της, τόσο εντός όσο κι εκτός οθόνης, συνέβαλαν ενεργά στη διαμόρφωση των προτύπων ομορφιάς πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Γεννήθηκε το 1940 στο Σικάγο, όπου έμεινε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς στα δύο της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως έχει μοιραστεί, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Στην οικογένειά της υπήρχε έντονα η φιγούρα ενός αυταρχικού πατέρα που ασκούσε σωματική και λεκτική βία στη μητέρα της. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει όταν η Welch βρισκόταν στην εφηβεία.

View this post on Instagram

A post shared by (@femmearqhives)

Στα 18 της παντρεύτηκε τον σχολικό της έρωτα, James Welch. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Damon και την Tahnee. Μεταξύ της δουλειάς της ως μετεωρολόγος σε ένα τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό και της ανατροφής της οικογένειάς της, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής. Πέντε χρόνια αργότερα, ο γάμος της διαλύθηκε και, μετά από μια σύντομη περίοδο που δούλεψε ως μοντέλο και σερβιτόρα στο Ντάλας, κατέληξε στο Χόλιγουντ. Ως ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα, η Welch έχει δηλώσει ότι η ζωή της εκείνη την εποχή απείχε πολύ από εκείνη των άλλων σταρ που συμμετείχαν στις οντισιόν.

Το 2002 δήλωσε στους New York Times πως είναι περήφανη για τις λατινικές της ρίζες.

«Είμαι χαρούμενη που τις αναγνωρίζω και καθυστέρησα πολύ…υπήρχε κάπως ένα κενό στην καρδιά μου και στη δουλειά μου για πολύ, πολύ καιρό» είχε δηλώσει.

Τη στιγμή που η ταινία έλαβε μέτριες κριτικές, η εικόνα της Raquel Welch ως γυναίκα των σπηλαίων έγινε κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ίδια είχε δηλώσει πως δεν την πείραζε που έγινε ευρέως γνωστή λόγω της εμφάνισης αυτής. «Συχνά με ρωτούν αν βαριέμαι να μιλάω για αυτό το μπικίνι, αλλά η αλήθεια είναι πως όχι. Ήταν ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή μου, οπότε γιατί να μην μιλήσω για αυτό;» είχε πει η ηθοποιός.

Μάλιστα, είχε αποκαλύψει πως ο εν λόγω ρόλος παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. «Έπαιρνα τόση πενικιλίνη όταν φορούσα το μπικίνι (από δέρμα ελαφιού) που παραλίγο να πεθάνω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το 1965 εμφανίστηκε στις σελίδες του περιοδικού Life, μια κίνηση ματ που της εξασφάλισε πενταετές συμβόλαιο με την 20th Century Fox. To μεγάλο μπαμ έγινε όταν εμφανίστηκε στο “Fantastic Voyage” (1966), ωστόσο ήταν το “One Million Years B.C.” (1966) που την έκανε σταρ – αν και έλαβε περισσότερη αναγνωσιμότητα για την εμφάνισή της παρά για την υποκριτική της. Η ταινία επισκιάστηκε από την ίδια της την αφίσα, η οποία έδειχνε τον χαρακτήρα της Welch ως γυναίκα των σπηλαίων με μπικίνι από δέρμα ελαφιού να στέκεται σε μια βουνοκορφή.

ΗWelch, βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των «Fantastic Voyage» και «The Three Musketeers», καθώς και σε περίπου 50 τηλεοπτικές σειρές σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή της, στην Σκωτσέζικη Sunday Post, η Welch παραδέχτηκε πως οι δύο επιτυχίες της το 1966 «έκαναν τεράστια διαφορά στην καριέρα μου. Μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκα σε ζήτηση. Πριν από αυτό δεν ήμουν κάτι παραπάνω από ‘ένας ακόμη’».

Σύμφωνα με δήλωση της ίδιας, πρώτη της φιλοδοξία ήταν να γίνει χορεύτρια μπαλέτου, ωστόσο στα 17 της συνειδητοποίησε ότι δεν είχε την απαραίτητη σιλουέτα.

Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την ταινία «The Three Musketeers», στην οποία υποδύθηκε τη μοδίστρα της βασίλισσας. Είχε προταθεί ξανά το 1987 για τον ρόλο της στην ταινία «Right to Die».

To αστέρι του Χόλιγουντ με τα μακριά μαλλιά και το λαμπερό δέρμα άφησε το σημάδι της και στο χώρο της μόδας. Η γκαρνταρόμπα της αποτελούνταν από ντίσκο φορέματα, ψυχεδελικά μοτίβα, ολόσωμες φόρμες, metallic πέδιλα, κρουαζέ φορέματα, παντελόνια Yves Saint Laurent και εντυπωσιακά κορμάκια. Στις βραδινές της εμφανίσεις επέλεγε πολύ συχνά δημιουργίες των Loris Azzaro και Roy Halston. Το στυλ της ήταν τόσο πληθωρικό όσο και η προσωπικότητά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play