Γεωπολιτικά

Πούτιν: Η Δύση απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη – Θα αντιδράσουμε αναλόγως

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι υποδαυλίζει τις φλόγες της σύγκρουσης με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία.

Πλαισιωμένος από τέσσερις ρωσικές σημαίες σε κάθε πλευρά του, ο Πούτιν δήλωσε στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας ότι η Ρωσία θα «επιλύσει προσεκτικά και με συνέπεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

«Βρισκόμαστε σε δύσκολη εποχή, πριν από ιστορικά γεγονότα. Θα αποφασίσουμε τα επόμενα στάδια της στρατιωτικής επιχείρησης βήμα προς βήμα», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμα του προς το ρωσικό κοινοβούλιο που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.

«Πραγματοποιώ αυτή την ομιλία σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη, κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, μια εποχή  μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας».

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα έκανε τα πάντα για να επιλύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς ειρηνικά ωστόσο «η Δύση προετοίμασε ένα διαφορετικό σενάριο» και κατήγγειλε ότι το Κίεβο συνομιλούσε με τη Δύση για προμήθειες όπλων πριν την «στρατιωτική επιχείρηση».

«Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο, εμείς κάναμε τα πάντα να τον σταματήσουμε», τόνισε λέγοντας ότι η ευθύνη για την κλιμάκωση στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των δυτικών ελίτ. 

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, πραγματικά ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να λύσουμε αυτό το πρόβλημα (στην Ουκρανία) με ειρηνικά μέσα. Είχαμε υπομονή, διαπραγματευόμασταν μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από την πλάτη μας ετοιμαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι  οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στα παγκόσμια πράγματα και πρόσθεσε ότι   η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω ενός πρωτοφανούς πακέτου κυρώσεων, λέγοντας ότι διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια για τη Δύση, αλλά οι ροές εσόδων της Ρωσίας δεν έχουν στερέψει.

«Θέλουν να κάνουν τον λαό να υποφέρει… αλλά ο υπολογισμός τους δεν υλοποιήθηκε. Η ρωσική οικονομία και η διαχείριση αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από ό,τι νόμιζαν».

«Σκοπεύουν να μετατρέψουν την τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση, το αντιλαμβανόμαστε έτσι και θα αντιδράσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Πούτιν στους βουλευτές.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να χαλυβδώσει το φρόνημα της εσωτερικής κοινής γνώμης είπε ότι η ίδια η ύπαρξη της χώρας διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ηττηθούν στο πεδίο της μάχης και ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του.

Στοχεύοντας στο συναίσθημα είπε ότι κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι θα τους παράσχει «στοχευμένη υποστήριξη» με ένα νέο ειδικό ταμείο.

«Όλοι καταλαβαίνουμε, καταλαβαίνω πόσο αφόρητα δύσκολο είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους, που μεγάλωσαν άξιους υπερασπιστές της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η Δύση «θα προσπαθήσει να προκαλέσει ρήγματα στη ρωσική κοινωνία, να επενδύσει σε προδότες».

Θέλοντας για άλλη μια φορά να δείξει ότι οι αξίες της Δύσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της ρωσικής είπε ότι η αγγλικανική εκκλησία σχεδιάζει να εξετάσει την ιδέα ενός Θεού ουδέτερου φύλου προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουν τι κάνουν».

Απέδωσε δε  την ευθύνη γι’ αυτά που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας στην ηγεσία του.

«Ο ίδιος ο λαός της Ουκρανίας έχει γίνει όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντικών του, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά καταλάβει αυτή τη χώρα με πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια”, δήλωσε ο Πούτιν.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μακράν το μεγαλύτερο στοίχημα ενός επικεφαλής του Κρεμλίνου τουλάχιστον από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 – και ένα στοίχημα που δυτικοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λένε ότι πρέπει να χάσει.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί τρεις μεγάλες ανατροπές στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου, αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες έχουν σκοτωθεί, και ο Πούτιν, 70 ετών, λέει τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε μια υπαρξιακή μάχη με μια αλαζονική Δύση που, όπως λέει, θέλει να διαμελίσει τη Ρωσία και να κλέψει τους τεράστιους φυσικούς της πόρους.

Η Δύση και η Ουκρανία απορρίπτουν αυτό το αφήγημα και λένε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά δεν δικαιολογεί αυτό που λένε ότι είναι μια αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης καταδικασμένη σε αποτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο