Σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τσεχίας προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν προβληματικό για την Ευρώπη και αντίθετα κάλεσαν για την ήττα της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακρόν μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην Journal du Dimanche, τη France inter και τη Le Figaro, η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.
Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί αλλά ο Μακρόν δεν συμμερίζεται τη θέση εκείνων που πιστεύουν ότι «η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά με επίθεση στο έδαφός της».
«Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν ποτέ η θέση της Γαλλίας και δεν θα είναι ποτέ», είπε, εκφράζοντας μια πιο διαφοροποιημένη θέση από εκείνη του Ιουνίου, που επικρίθηκε επειδή είχε πει ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να ταπεινωθεί».
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επίθεση που θα διαταράξει το ρωσικό μέτωπο, προκειμένου να προκαλέσει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις». Πράγματι, αυτό θα ήταν ακόμη πιο σημαντικό, καθώς ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι στο τέλος δεν θα διευθετηθεί στρατιωτικά» η σύγκρουση.
Ο Μακρόν πιστεύει σε μια στρατηγική «αποτροπής μέσω του ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού».
«Πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να τα παράγουμε και να οικοδομήσουμε την αρχιτεκτονική της ασφάλειάς μας χωρίς να χρειάζεται να την αναθέτουμε σε άλλους, στους Αμερικανούς ή στους Κινέζους», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευρωπαϊκή κυριαρχία που μόνο αυτή θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την ασφάλειά μας».
«Η Ευρώπη θα γίνει πιο εύκολα σεβαστή αν έχει όπλα. Είναι επίσης ένας τρόπος να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή συνιστώσα του ΝΑΤΟ», είπε.
«Ο λόγος του Μακρόν δεν έχει καμία αξία», δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα.
Ένα πρόβλημα για την Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ έκανε παρόμοιες δηλώσεις προειδοποιώντας ότι αν η Ρωσία καταρρεύσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, καθώς δεν θα υπάρχει κανείς για να διαπραγματευτεί εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Πάβελ, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί επίσημα πρόεδρος στις 9 Μαρτίου, μίλησε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και προειδοποίησε για την υπερβολική αισιοδοξία σε περίπτωση που η Ρωσία καταρρεύσει μετά τον πόλεμο.
Αντιδρώντας ειδικότερα απέναντι στην τοποθέτηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα που κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να γονατίσει και να ζητήσει συγχώρεση σε περίπτωση που η Ρωσία χάσει τον πόλεμο, ο Πάβελ ζήτησε «προσοχή στην αξιολόγηση των πιθανών αποτελεσμάτων αυτής της σύγκρουσης».
«Δεν περιμένουμε το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο», πρόσθεσε.
Ο Πάβελ προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του ρωσικού κράτους, δεν θα υπάρχει «κανείς για να διαπραγματευτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας» και «κανείς για να συνεργαστεί για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη».
«Με μια Ρωσία που θα καταρρεύσει, θα έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα που δεν εξετάζουμε τώρα», είπε.
Ωστόσο, ο Πάβελ -πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ- υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, ο Πάβελ δήλωσε ότι «ό,τι μπορούμε να παραδώσουμε, πρέπει να το κάνουμε τώρα», καθώς αναμένει περισσότερες αεροπορικές επιχειρήσεις από τη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή:EURACTIV.fr and EURACTIV.cz, (Davide Basso and Aneta Zachová )