Με «αρκετά» απάντησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πρόκειται σύντομα να επιληφθεί του ζητήματος της οπλοκατοχής. Έξι είναι οι σημερινοί νεκροί από το νέο μακελειό σε επαρχιακή πόλη του Μισισιπή και ο Μπάιντεν απαντά και πάλι, λέγοντας για δεύτερη φορά «αρκετά» μέσα σε τρεις ημέρες.
Έξι άνθρωποι πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου στην Αρκαμπούτλα του Μισισιπή την Παρασκευή. Οι αρχές λένε ότι ο μοναχικός ένοπλος είναι κλεισμένος στη φυλακή της κομητείας Tate. Οι πυροβολισμοί έγιναν όλοι στην κοινότητα Αρκαμπούτλα, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας.
Οι ερευνητές στην κομητεία Tate του Μισισιπή δήλωσαν ότι ο 52χρονος Ρίτσαρντ Κραμ πυροβόλησε όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου και του θετού πατέρα του, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Ο δράστης περιγράφεται ως «μοναχικός» και διαταραγμένος.
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης ο πρόεδρος των Δημοκρατικών και των ΗΠΑ δήλωσε «αρκετά», κάνοντας τους συνομιλητές του να σκέπτονται κάποια άμεση πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους του. Ο Τζο Μπάιντεν συμπληρώνει, εντούτοις, τρία χρόνια στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν έχει προωθήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του ιδιαίτερα εκτεταμένου δικαιωμάτος στην οπλοκατοχή.
Ο αντίπαλος του Μπάιντεν και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλτ Τραμπ είναι απόλυτα σαφής, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στην ιδιωτική χρήση όπλου. Δεν έχει, μάλιστα, κρύψει την υποστήριξή του για τις ομάδες πίεσης που κινητοποιούνται, εδώ και δεκαετίες, γύρω από το εμπόριο όπλων, ούτε έχει συσκοτίσει τη θέση του, ότι η οπλοκατοχή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κυρίαρχης κοινωνικής κουλτούρας στην Αμερική. Για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, είναι σαφές ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι απόρροια του αμερικανικού τρόπου ζωής και πως οιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, που θα το καταργούσε ή θα το περιόριζε δραστικά, δεν θα έβρισκε κοινωνική υποστήριξη και εφαρμογή.
Απεναντίας, ο Τζο Μπάιντεν καταγγέλλει, εδώ και χρόνια, την οπλοκατοχή, χωρίς, ωστόσο, να έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο εναντίον της. Έτσι, πριν από τρεις ημέρες, ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος εμφανιζόταν επίσης αγανακτισμένος και δήλωνε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα εναντίον της οπλοκατοχής».
Υπενθυμίζεται ότι, στις ΗΠΑ, πριν και μετά την άνοδο Μπάιντεν στην εξουσία, αυτοί οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα όπλο, περνούν έναν άμεσο έλεγχο ιστορικού, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη τις ποινικές καταδίκες, την ενδοοικογενειακή βία και το καθεστώς μετανάστευσης.