Με την
Σοφία Χύτου
Έκτακτο επίδομα 200 έως 300 ευρώ ως αντίδοτο στην προσωπική διαφορά των συντάξεων ανακοίνωσε – επισήμως – η κυβέρνηση δίνοντας αναλυτικά τις κατηγορίες όσων θα λάβουν το επίδομα. Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι να ενισχυθεί το σύνολο των συνταξιούχων – ακόμη και αυτών – που δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς, από τις πρόσφατες αυξήσεις.
Πότε θα πληρωθεί
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.
Δικαιούχοι είναι 1.112.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά, ενώ το ύψος της σύνταξή τους φθάνει έως τα 1.600 ευρώ.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος του είναι η ενίσχυση όσων συνταξιούχων δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα, δηλαδή: από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ των Χριστουγέννων.
Από τις αυξήσεις που προήλθαν από την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Από τις αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση.
Και από την αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε πρόσφατα.
«Θεσπίζουμε μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «το ύψος της παροχής διαμορφώθηκε με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες».
Τα ποσά και οι κατηγορίες
Το επίδομα και οι κατηγορίες στις οποίες θα κατανεμηθεί διαμορφώνονται ως εξής:
Περίπου 370.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ και προσωπική διαφορά οι οποίοι κατά προηγούμενο διάστημα έλαβαν μόνο την έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα.
Κοντά στις 70.000 συνταξιούχοι με συντάξεις μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα, που διατηρούσαν προσωπική διαφορά και είχαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο.
Δεν θα λάβουν επίδομα, οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ. Η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των συνταξιούχων. Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής είχαν σημαντικό όφελος της τάξεως των 500-600 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.