Κόσμος

Από το «ευχαριστώ» του Τσαβούσογλου στην ακύρωση της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη χαιρετίσει δημόσια τις προσπάθειες των ΕΜΑΚ και έχει τονίσει πως αισθάνεται την ανάγκη να «ευχαριστήσει» την Ελλάδα και την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» προβαίνει η Τουρκία, εκπλήσσοντας ευχάριστα την ελληνική πλευρά και δυνάμεις συνεννόησης ειρήνης στην ανατολική όχθη της Μεσογείου. Η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και συνεπάγεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους της Άγκυρας. Η Γαλάζια Πατρίδα (Μάβι Βάταν) είναι ο στρατηγικός άξονας της νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ο χαρακτηρισμός της ως «γαλάζιας» σημαίνει πατρίδα που αναφέρεται στο Αιγαίο Πέλαγος και σε δέσμες διεκδικητικών και αναθεωρητικών αιτημάτων, κυρίως για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Έπεται ότι η ακύρωση της πολυαναμενόμενης από την Άγκυρα άσκησης αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης. Πράγματι, η φετινή άσκηση, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, περιελάμβανε θαλάσσιες, καθώς επίσης και αεροπορικές πτήσεις επάνω από το Αιγαίο. Προηγούμενα, είχε διατυπωθεί δι’ επισήμων χειλέων το ευχαριστήριο τουρκικό μήνυμα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την έκφραση αλληλεγγύης από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη χαιρετίσει δημόσια τις προσπάθειες των ΕΜΑΚ και έχει τονίσει πως αισθάνεται την ανάγκη να «ευχαριστήσει» την Ελλάδα και την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθειά της», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». Στις ίδιες δηλώσεις ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε αναφερθεί και στην ξεχωριστή αξία της καλής γειτονίας στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ακόμη πως «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

Η ακύρωση της άσκησης της Γαλάζιας Πατρίδας αποτελεί λοιπόν μια συνέχεια των δεσμεύσεων αυτών της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα. Η «διπλωματία των σεισμών», που εύλογα απασχόλησε τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλο το τελευταίο διάστημα μετά τις δύο φονικές σεισμικές δονήσεις, συμπλέκεται με αυτήν την ενέργεια, η οποία εκλαμβάνεται ως ένδειξη καλής θελήσεως εκ μέρους των Τούρκων. Σε προχθεσινή παρέμβασή του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρίστος Ροζάκης, είχε έγκαιρα εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Αν και πιστεύει πως «μόνο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές», ο Χ. Ροζάκης εκτιμά πως «λόγω των όσων ακολούθησαν του φονικού σεισμού στην Τουρκία και της άμεσης βοήθειας που πρόσφερε η Ελλάδα μέσω της ΕΜΑΚ -για την οποία ο Τσαβούσογλου εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια- τουλάχιστον θα πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά και θα σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά».

Απομένει πια να δούμε εάν αυτή η καταγραφόμενη μετατόπιση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας θα αποκτήσει μονιμότερα γνωρίσματα, παραμερίζοντας διεθνοπολιτικούς αναχρονισμούς και αφήνοντας οριστικά πίσω αγκυλώσεις του παρελθόντος.