Η Βουλγαρία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες ή εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε η εθνική φορολογική υπηρεσία μετά από αίτημα έρευνας και πρόσβασης σε πληροφορίες που κατέθεσαν η EURACTIV και το Mediapool.bg.
Συνολικά, η ΕΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε 1.386 Ρώσους πολίτες και 171 εταιρείες, καθώς και σε όλα τα σχετικά φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πέρυσι, δέσμευσε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ από ρωσικές τράπεζες και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες. Ακόμη και η Ουγγαρία, η οποία συχνά διατυπώνει θέσεις υπέρ της Ρωσίας, δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 900 εκατ. ευρώ.
Στη Βουλγαρία, σχεδόν 300.000 Ρώσοι κατέχουν πάνω από 500.000 ακίνητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές το 2019, αλλά η φορολογική υπηρεσία, αν και αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις, δεν το έχει κάνει προς το παρόν.
Αν και το βουλγαρικό νομικό σύστημα προβλέπει μόνο διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, και όχι δέσμευσης, οι χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, πρέπει να εφαρμόζουν άμεσα τους κανονισμούς της ΕΕ για τις κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να κινήσουν τέτοιες διαδικασίες δέσμευσης, ακόμη και αν δεν υπάρχει αντίστοιχος εθνικός νόμος, δήλωσαν δικηγόροι στη EURACTIV.
Συν τοις άλλοις, η φορολογική υπηρεσία δεν έχει εκδώσει ούτε μία πράξη για την επιβολή κυρώσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τις απαντήσεις της υπηρεσίας στο πλαίσιο της έρευνας.
Σε περίπτωση που επιβάλει κυρώσεις στο μέλλον, ο οργανισμός δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει τα ονόματα και τα περιουσιακά στοιχεία όσων πιθανώς υποστούν κυρώσεις, καθώς τα δεδομένα αυτά είναι προσωπικά και συνεπώς προστατεύονται από τη γενική οδηγία της ΕΕ (GDPR).
Ο ερευνητικός ιστότοπος Bird.bg αποκάλυψε ήδη ορισμένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι Sergey Chemezov, Maxim Topilin, Vladimir Pligin και Alexey Chepa, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας μέσω συγγενών τους, ανέφερε το Bird.bg τον περασμένο Απρίλιο.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν φαίνεται να εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά ατόμων και εταιρειών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι προφανές ότι οι βουλγαρικές αρχές δεν τολμούν, δεν θέλουν και δεν έχουν τις διαδικασίες και την ικανότητα να εφαρμόσουν τις κυρώσεις», σχολίασε στη EURACTIV και το Mediapool ο Ruslan Stefanov από το βουλγαρικό think tank Center for the Study of Democracy (CSD).
«Αναμένεται ένα σήμα σχετικά με αυτό από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για οποιαδήποτε ενέργεια, και ένα τέτοιο όχι μόνο δεν έρχεται αυτή τη στιγμή, αλλά ακόμη και το αντίθετο – τα μηνύματα είναι ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα ήθελε να μαλακώσει ή να ακυρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Stefanov.
«Το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι η ανεξήγητη επιθυμία για διαπραγματεύσεις με την Gazprom, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, και το αίτημα για παρέκκλιση από τις κυρώσεις για το ρωσικών συμφερόντων διυλιστήριο Lukoil Neftohim στο Μπουργκάς. Η παρέκκλιση έγινε και υπερασπίστηκαν οι βουλγαρικές κυβερνήσεις, παρά την έλλειψη λόγων και ανάγκης για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Πηγή: EURACTIV.bg, (Krassen Nikolov)