Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με τανκς από τα αποθέματά του – είναι κρίμα. Ως εκ τούτου, εξετάστηκε η επιλογή αγοράς παλαιών εκδόσεων δεξαμενών από άλλες χώρες – Κουβέιτ, Μαρόκο ή Αίγυπτο. Αλλά τελικά, αποφασίστηκε να το εγκαταλείψουμε – αυτά τα τανκς είναι εντελώς ακατάλληλα για το ουκρανικό μέτωπο.
Το Πεντάγωνο συμφώνησε προμήθεια αρμάτων μάχης Abrams της τρέχουσας τροποποίησης M1A2. Διακρίνονται από ένα βελτιωμένο σύστημα εντοπισμού και καθοδήγησης εχθρού. Αλλά πριν από την παράδοση στην Ουκρανία, τα τανκς θα πρέπει να απαλλαγούν από μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας. Μπορεί επίσης να στερηθούν τη δυνατότητα χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Παρόμοιο σε εμφάνιση με το A1, το A2 διαθέτει έναν επανασχεδιασμένο σταθμό όπλων κυβερνήτη με βελτιωμένη οπτική στόχευσης και μια ανεξάρτητη θερμική απεικόνιση που επιτρέπει στον κυβερνήτη να αυτοσαρώνει στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες και συνθήκες μάχης. Οι πιο ριζικές αλλαγές έγιναν στο εσωτερικό, το οποίο επανασχεδιάστηκε για να λαμβάνει υπόψη τις νέες τεχνολογίες. Οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν ψηφιοποιηθεί, κυρίως το νέο σύστημα πληροφοριών μεταξύ δεξαμενών που επιτρέπει στα οχήματα να ανταλλάσσουν συνεχώς και αυτόματα πληροφορίες. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, οι διοικητές μπορούν να παρακολουθούν γρήγορα τη θέση των φιλικών οχημάτων, να προσδιορίζουν τις θέσεις του εχθρού και να επεξεργάζονται αιτήματα πυροβολικού (εκτός φυσικά εάν υπάρχει αντίθεση από το EW).
Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με τα logistics. Σήμερα, τα άρματα μάχης Abrams de facto δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Το μοναδικό εργοστάσιο δεξαμενών της General Dynamics στο Οχάιο αναβαθμίζει παλαιότερες εκδόσεις του Abrams με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού. Καταφέρνει να αναβαθμίζει μόνο 12 τανκς το μήνα. Ταυτόχρονα, οι δυνατότητες του εργοστασίου είναι υπερφορτωμένες με παραγγελίες για την Πολωνία και την Ταϊβάν. Η Βαρσοβία απαιτεί από τις ΗΠΑ τα άρματα μάχης Abrams να αντικαταστήσουν τα 250 T-72 της που καταστράφηκαν πέρυσι στην Ουκρανία. Η Ταϊβάν προσπαθεί να αποκτήσει 108 άρματα μάχης Abrams από το 2019.
Και οι δύο πελάτες είναι απίθανο να συμφωνήσουν να παραχωρήσουν τη θέση τους στην ουρά για την Ουκρανία, η οποία δεν αγοράζει καν αυτές τις δεξαμενές. Ως εκ τούτου, ο Abrams μπορεί να είναι στη διάθεση του Κιέβου προς τα τέλη του 2023. Τους επόμενους μήνες, η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει μόνο σε γερμανικά τανκς, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μεταφέρουν στο Κίεβο χωρίς να διακινδυνεύουν τα δικά τους όπλα.
Οποιαδήποτε έκδοση του Abrams θα ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα σοβιετικά άρματα μάχης που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στην Ουκρανία όσον αφορά τη δύναμη πυρός, την ακρίβεια και την πανοπλία. Αλλά μόλις φτάσουν, θα είναι δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να τα διατηρήσουν επιχειρησιακά, λένε οι ειδικοί. Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε στην προμήθεια τανκς Leopard γερμανικής κατασκευής, τα οποία είναι ευκολότερα στη συντήρηση και την εκπαίδευση. Τα πρώτα Leopards από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να αρχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία αυτή την άνοιξη. Και στο μέλλον, εάν η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο γίνει αδιέξοδο για το Κίεβο, ο Λευκός Οίκος μπορεί πάντα να υποχωρήσει και να αρνηθεί εντελώς να προμηθεύσει τα τανκς που υποσχέθηκε. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν, χωρίς να σπαταλούν τα αποθέματά τους τανκς, να εκτοξεύουν τα υπολείμματα των ευρωπαϊκών όπλων στην Ουκρανία, τα οποία στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπληρώσει με αγορές από την Αμερική…
Πηγή: politico.eu