Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να επιβάλουν νέες, πρόσθετες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Ιράν, με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 χωρών μελών να επικρίνει την ισλαμική κυβέρνηση ότι κάνει βάναυση και δυσανάλογη χρήση βίας και με την Μεγάλη Βρετανία να απορρίπτει τη χρήση της θανατικής ποινής για πολιτικούς λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριέλαβαν σήμερα περισσότερους από σαράντα Ιρανούς αξιωματούχους και οργανώσεις στους καταλόγους τους με τις κυρώσεις, μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο κυρώσεων της Ένωσης κατά του Ιράν, το οποίο δεν εννοεί να συνετιστεί. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνήλθαν στις Βρυξέλλες απέρριψαν τη βίαιη και δυσανάλογη χρήση βίας. Σημειωτέον, δε, ότι η Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από εξήντα Ιρανούς αξιωματούχους και οργανώσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ανώτεροι αξιωματούχοι, ηγέτες της αστυνομίας ηθικής της Τεχεράνης, διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, προς το παρόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική ομάδα, παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε άλλα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Αχμάντ Φαζελιαν.
Τέλος, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για ένα δικαστικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από άδικες δίκες και δυσανάλογη τιμωρία, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η χρήση της θανατικής ποινής για πολιτικούς λόγους.