Κόσμος

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Γαλλία στο πλευρό της Ουκρανίας

Την δέσμευσή τους για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας επιβεβαιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της, οι οποίες δεν κάμφθηκαν σήμερα στο Ράμσταιν.

Την δέσμευσή τους για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας επιβεβαιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της, οι οποίες δεν κάμφθηκαν σήμερα στο Ράμσταιν.

Ιδιαίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι παραμένουν στο πλευρό των Ουκρανών και ότι κατανοούν τις επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς ως προς την αποστολή πρόσθετης, στρατιωτικής βοήθειας.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ αποσαφηνίζουν πως η Γερμανία παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η πολεμική διαμάχη δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος έως το τέλος της χρονιάς.

«Η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, είναι έτσι για πολύ, πολύ καιρό και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μέλλον», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Παράλληλα, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η στρατιωτική αποχώρηση των Ρώσων δεν πρόκειται να τερματιστεί την φετινή χρονιά: «Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας».

Σημαντική είναι, αναμφίβολα, η παρέμβαση του Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερη παροχή οπλισμού, πυρομαχικών, καθώς επίσης και εκπαίδευσης. «Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο σε νέες πλατφόρμες, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πλατφόρμες που είναι ήδη εκεί μπορούν να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε πυρομαχικά. Χρειαζόμαστε ανταλλακτικά. Χρειαζόμαστε συντήρηση και εκπαίδευση».

Η Γερμανία, η οποία εκπροσωπείται διά του νέου υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ζητεί ευρεία συναίνεση για την παροχή των πολυσυζητημένων τανκ Leopard. Ο Μαρκ Πιστόριους τονίζει προς την κατεύθυνση αυτή ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι για τις παραδόσεις και υπάρχουν καλοί λόγοι κατά, και ενόψει της όλης κατάστασης ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όλα τα υπέρ και τα κατά πρέπει να σταθμιστούν πολύ προσεκτικά».

Σε αντίθετη ρότα κινείται η Γαλλία. Η Γαλλία τονίζει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει περίπου είκοσι ΑΜΧ – 10 RC, που είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και στο χιόνι.

Καταληκτικά, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της είναι πεπεισμένοι ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει μια νέα επίθεση μέσα στους επόμενους ή δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το πλεονέκτημα συντρίβοντας τις αμυντικές γραμμές με άρματα μάχης, πυροβολικό και κύματα επίθεσης πεζικού. Μπροστά σε αυτήν την προοπτική, το Κίεβο δεν έχει, βέβαια, άλλη λύση από το να ζητήσει από τους συμμάχους του ισχυρούς χερσαίους εξοπλισμούς, άμεσα και σε ικανές ποσότητες.