Ο «χορός» των εκλογών στο τρίγωνο Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία ξεκινά σε 24 ημέρες από το νησί της Αφροδίτης. Το δείγμα του ψηφοδελτίου παρουσιάστηκε, οι 14 υποψήφιοι για την προεδρία θα το ελέγξουν και αναμένεται το κυβερνητικό τυπογραφείο να προχωρήσει στη μαζική εκτύπωση 590.000 αντιτύπων. Οι κάλπες που θα στηθούν σηματοδοτούν τη μετάβαση στην «μετα-Αναστασιάδη» εποχή σε μια κρίσιμη συγκυρία με τον Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τις προκλήσεις προετοιμάζοντας τη δική του εκλογική αναμέτρηση.
Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών όπως γράφει ο Αντώνης Αντζολέτος; Και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι ήταν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διετέλεσε πρώτα διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη και μετά κυβερνητικός εκπρόσωπος (2014-2018) και υπουργός Εξωτερικών (2018-2022). Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ήταν ο εκλεκτός του κ.Αναστασιάδη για να αναλάβει επικεφαλής του κόμματος όταν εξελέγη πρόεδρος το 2013. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν σταθερό προβάδισμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν φαίνεται, μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 50% στον πρώτο γύρο γεγονός που θα οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 12 Φεβρουαρίου. Αν και «αντάρτης» του κυβερνητικού κόμματος έχει πάρει ένα συμπαγές κομμάτι του ΔΗΣΥ που φτάνει το 1/3 της δυναμικότητάς του. Παράλληλα συγκεντρώνει πολύ μεγάλα ποσοστά από τους κεντρώους που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου το 2018 (ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ). Έχοντας πρόσβαση και προς τα αριστερά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παίρνει και ένα ποσοστό από τους υποστηρικτές του ΑΚΕΛ. Για τη δεύτερη θέση το ΑΚΕΛ φαίνεται πως στις τελευταίες μετρήσεις έχει συσπειρώσει πολύ τις δυνάμεις του και η μάχη για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου θα είναι σκληρή. Τα δυο κόμματα πρόσφατα συγκρούστηκαν για το ενεργειακά και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.
Τα βασικά θέματα τα οποία οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι συζητούν προεκλογικά είναι η οικονομία, το κυπριακό και βεβαίως ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς η παράνομη μετανάστευση στο νησί έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο Θεόδωρος Τσακίρης, Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως το πρόβλημα της αστυνόμευσης και της διαχείρισης της εγκληματικότητας είναι μεγάλο και τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στα επαρχιακά σημεία της Πάφου σοβαρά. Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προτείνει τη σύσταση υπουργείου ή υφυπουργείου Μετανάστευσης, αντίστοιχα με ό,τι είχε γίνει στην Ελλάδα το 2015. Η Κύπρος κινείται πολύ υψηλά στις νόμιμες επαναπροωθήσεις, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν μπορεί να καλύψει τις παράνομες εισόδους κυρίως λόγω αδυναμίας επιτήρησης της πράσινης γραμμής ακόμα και στα επίσημα σημεία διέλευσης.
Όλοι οι κύριοι υποψήφιοι στις εκλογές έχουν δεσμευτεί να πιέσουν για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που κατέρρευσαν το 2017.