«Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα» τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και επισήμανε ότι «το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα από ταξιδιώτες από την Κίνα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στη χώρα». Ακόμα ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τη γρίπη και πότε αναμένουμε την κορύφωσή της στη χώρα μας.
«Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα»
«Tο τι συμβαίνει ακριβώς στην Κίνα δεν το ξέρει κανείς, διότι οι Κινέζοι δίνουν στοιχεία τα οποία δεν στέκουν λογικά. Για να καταλάβετε, ως παράδειγμα δίνουν ότι έχουν 5.000 κρούσματα τη μέρα. Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό, αυτό με εφτά ημέρες την εβδομάδα έχουν 35.000 κρούσματα. Όταν εμείς τώρα έχουμε 45.000 κρούσματα και είμαστε η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και όχι του 1,4 δισ. Άρα λοιπόν δεν είναι πάρα πολύ αξιόπιστα τα στοιχεία που δίνουν οι Κινέζοι και αυτό είναι από τα μεγάλα ζητήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους Κινέζους να αλλάξουν τακτική σε αυτό, να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα. Η Κίνα έχει ακολουθήσει μία τελείως διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων. Αυτό οδήγησε πάρα πολλούς Κινέζους στο να μην έχουν εμβολιαστεί και πάρα πολλούς να μην έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Οι Κινέζοι εμβολιάστηκαν με τα δικά τους εμβόλια, τα οποία είναι εμβόλια παλιάς τεχνολογίας, αδρανοποιημένων ιών, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που είχαμε εμείς του τύπου mRNA και ταυτόχρονα λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, ελάχιστοι άνθρωποι, λίγοι γενικώς είχαν νοσήσει. Άρα ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία».
«Όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε νέα μεταλλαγμένα στελέχη»
«Αποκλείεται να έρθει όλη η Κίνα στην Ευρώπη. Αν έρθουν οι Κινέζοι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουμε άμεσα, αν τα λίγα στοιχεία που έχουμε για την Κίνα ισχύουν. Δηλαδή, αν τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα, από τα πολύ λίγα στοιχεία που έχει δώσει η κινεζική κυβέρνηση, είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί εμείς έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε νοσήσει. Αυτό που φοβάται η επιστήμη είναι ότι επειδή εκεί θα νοσήσει πάρα πολύς κόσμος μαζικά, είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, είναι παρθένος να το πω έτσι από κορονοϊό και ταυτόχρονα πυκνοκατοικημένες πολλές περιοχές, όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη, στελέχη δηλαδή τα οποία δεν τα ξέρουμε. Βεβαίως οι προβλέψεις είναι ότι όταν ο ιός μεταλλάσσεται στην πορεία μιας πανδημίας, συνήθως γίνεται πιο μεταδοτικός για να μπορέσει ο ίδιος να επιβιώσει, αλλά λιγότερο θνησιγόνος. Καμιά φορά όμως μπορεί να συμβεί και ατύχημα. Αυτό το ατύχημα φοβόμαστε.
Ποια τεστ και γιατί πρέπει να γίνονται σε ταξιδιώτες από την Κίνα
«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν δύο ειδών τεστ. Το ένα είναι το τεστ που γίνεται για να δω αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Αυτά τα τεστ το μόνο που θα κάνουν θα πάνε λίγο πιο πίσω να σας το πω έτσι, αν εφαρμοστούν την όποια επιβάρυνση θα έχουμε λόγω των Κινέζων. Και το λέω αυτό διότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν αρνητικοί σε ένα τεστ, αλλά μετά από λίγο θα βγουν θετικοί. Το κύριο το οποίο μας χρησιμεύουν τα τεστ δεν είναι αυτά τα απλά τεστ, αλλά τα τεστ που κάνουμε αλληλούχιση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Δηλαδή βρίσκουμε τι στέλεχος είναι. Πρέπει λοιπόν δειγματοληπτικά -το κάνει η Αμερική να το κάνει και η Ευρώπη- να ελέγχουμε τους Κινέζους που έρχονται ώστε να βρίσκουμε τι στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Δεν είναι δηλαδή το να πούμε ότι δεν θα έρχεται κανείς που θα είναι άρρωστος, γιατί αυτό είναι αδύνατον να συμβεί και είναι και να το πω έτσι μια ιδιαίτερη μεταχείριση των Κινέζων που δεν είναι και πάρα πολύ σωστή. Το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, την πληροφορία που δεν μας δίνουν οι Κινέζοι να τη μάθουμε εμείς οι υπόλοιπος κόσμος από τους Κινέζους που έρχονται».