Κατώτατος μισθός: Ποια τα σενάρια για την αύξηση από 1η Απριλίου – Τι θα γίνει με τριετίες και επιδόματα

Κατώτατος μισθός: Ποια τα σενάρια για την αύξηση από 1η Απριλίου – Τι θα γίνει με τριετίες και επιδόματα

Πηγή: Pixabay

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αμέσως μετά τα Φώτα και την ολοκλήρωση των εορτών του Δωδεκαημέρου, δηλαδή μετά τις 9 Ιανουαρίου, νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο 31/12, για τα νέα μέτρα του 2023 στο Πρωτοχρονιάτικο μύνημά του, ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αμέσως μετά τα Φώτα και την ολοκλήρωση των εορτών του Δωδεκαημέρου, δηλαδή μετά τις 9 Ιανουαρίου, νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023.

Το σενάριο βάσης είναι τα 751 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η βάση για την προεκλογική αύξηση του 2023, δηλαδή η ελάχιστη αύξηση: 5,5% και 39€.

Σε ένα μέτριο σενάριο – και ίσως τι πιο πιθανό σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega – ο μισθός θα αυξηθεί κατά 7% – 8% ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων, που έχει κλειδώσει στο 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 – 57 ευρώ και θα φτάσει στα 763 – 770 ευρώ μεικτά.

Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και κάποια έκπληξη  με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ώστε ο μισθός να φτάσει εγγύτερα σε ένα επίπεδο ποσού της τάξης των 780 ευρώ μεικτά (αύξηση κοντά στο 10% – ποσό 71€) ή ακόμη και στα 800 ευρώ (αύξηση 12,2% – ποσό 87€).

Τι θα γίνει με τις τριετίες και τα επιδόματα

«Στα ίδια» φαίνεται πως θα παραμείνουν το 2023 οι παλαιότεροι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία, καθώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας εμφανίζει σημάδια συγκράτησης, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πως θα πέσουμε κάτω από φράγμα του 10% το 2023, ώστε να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να λάβουν οι μισθωτοί ξανά επιδόματα προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος). Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιδόματα τριετιών.

Από τον Ιανουάριου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με σκοπό τέλη Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού και να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play