Το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας υπέγραψε συμφωνία με τη Westinghouse Electric Sweden για την παροχή πυρηνικού καυσίμου για έναν από τους αντιδραστήρες της, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό του εφοδιασμό,
Το εργοστάσιο του Κοζλοντούι χρησιμοποιεί επί του παρόντος πυρηνικό καύσιμο που προμηθεύεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom για τη λειτουργία των δύο ρωσικά σχεδιασμένων πυρηνικών αντιδραστήρων VVER-1000 που παράγουν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας της ΕΕ.
Ο υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χριστόφ δήλωσε ότι η 10ετής συμφωνία με τη Westinghouse θα συμβάλει στη διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας εν μέσω της ασαφούς κατάστασης με τις παραδόσεις πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι παρόμοια σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα με τη γαλλική Framatome για την προμήθεια καυσίμων για τη δεύτερη μονάδα 1.000 μεγαβάτ.
«Αυτό θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πλήρη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού, επειδή τα καύσιμα θα προέρχονται από δύο ανεξάρτητες μη ρωσικές πηγές», είπε ο Χριστόφ.
Η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές από τη Ρωσία για τα πυρηνικά της καύσιμα και το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, αλλά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα είναι αποφασισμένη να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Συνομιλίες με την Τουρκία για συμφωνία στο φυσικό αέριο
Ο Χριστόφ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.
Ανώτερα στελέχη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφού η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.