Κόσμος

Ουκρανία: 80 χιλιόμετρα μακριά η επίσκεψη του Σοϊγκού στην «πρώτη γραμμή»

Η υποτιθέμενη «επίσκεψη» του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε «προκεχωρημένες  ρωσικές θέσεις» στην Ουκρανία αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω από 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία, μετέδωσε το Radio Free Europe/Radio Liberty

Η υποτιθέμενη «επίσκεψη» του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε «προκεχωρημένες  ρωσικές θέσεις» στην Ουκρανία αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω από 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία, μετέδωσε το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, επιθεώρησε μονάδες του στρατού της χώρας στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι ρωσικές υπηρεσίες.

Ο κ. Σοιϊγκού «μετέβη αεροπορικώς σε περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα» και «έλεγξε προκεχωρημένες θέσεις ρωσικών μονάδων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε ότι το Μπαχμούτ στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ παραμένει το «πιο θερμό σημείο» ολόκληρης της γραμμής του μετώπου μήκους 1.300 χιλιομέτρων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ανηλεώς να σπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας στην πόλη.

Η συμβολική μάχη του Μπαχμούτ της Ουκρανίας

Από τον περασμένο Μάιο και με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες, διεξάγεται μια σκληρή μάχη για μια μικρή ουκρανική πόλη, που δεν αριθμεί περισσότερους από 70000 κατοίκους και που έχει μετατραπεί σε ένα από τα μόνιμα σκηνικά του πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Πρόκειται για τον Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η ένοπλη πάλη είναι πραγματικά οδυνηρή και για τις δύο πλευρές, που βλέπουν να χάνουν σημαντικό έμψυχο δυναμικό για να προχωρήσουν λίγες δεκάδες μέτρα και να επιστρέψουν, μετά από λίγες ημέρες, στο αρχικό τους σημείο. Το ζήτημα απασχόλησε και συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στρατιωτικών αναλυτών και ειδικών απεσταλμένων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα κίνητρα αυτής της στάσης, Ρώσων και Ουκρανών.

Σε μελέτη του, το ερευνητικό κέντρο Action Resilience, σε ειδική μελέτη του, αποφαίνεται ότι, πράγματι, δεν υπάρχει η βούληση για την παραχώρηση ούτε σπιθαμής γης από την ουκρανική πλευρά. Ο λόγος για τον οποίο διεξάγεται η μάχη, είναι πλέον περισσότερο συμβολικός παρά ουσιαστικός.