Τυπικά, δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτή η Σύνοδος Κορυφής για την εξεύρεση λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μακρόν, του Μητσοτάκη, της φον ντερ Λάιεν, του Ντράγκι και της Μελόνι. Έπρεπε να πειστεί η Γερμανία για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά η Γερμανία δεν πείθεται από τις πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και της μεγάλης πλειονότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η ενεργειακή απάντηση της Γερμανίας έχει τα χαρακτηριστικά εθνικού κράτους, χωρίς συμμετοχή και δεσμεύσεις σε υπερεθνικές οντότητες. Μόνο του, το Βερολίνο αποφασίζει να χρηματοδοτήσει, με το ποσό – μαμούθ των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αποκλειστικά και μόνο για τα γερμανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο Μακρόν επιστράτευσε και το τελευταίο επιχείρημα για να μεταπείσει τον Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι με αυτήν την ενεργειακή πολιτική, η Γερμανία απομονώνεται. Η απάντηση του Σολτς ήταν το διαβόητο και φλεγματικό: «Εμείς μπορούμε να εκταμιεύσουμε 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Γερμανούς».
Η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει ένα νέο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την ελπίδα να αναχαιτιστεί ο αντίκτυπος των μειωμένων ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου και η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο Έλληνας υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας, τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα». Η Τσεχία επιδιώκει ένα συμβιβασμό, ως η χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας ένα ακόμη πιο χαμηλό πλαφόν, περί τα 210 – 220 ευρώ.
Πλέον, μια νέα παρέμβαση από τη μεριά της Γαλλίας θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική. Βέβαια, ο Μακρόν είναι ένας πραγματιστής πολιτικός και έχει διαπιστώσει το νέο, το ενεργειακό τείχος του Βερολίνου. Η Γαλλία τροποποιεί τη θέση της για το ενεργειακό ζήτημα. Εκφράζει την ανησυχία της για πιθανές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιμένει λιγότερο μαχητικά υπέρ της καθιέρωσης ενός ανώτατου ορίου τιμών. Σημειώνει φίλους και εχθρούς το γερμανικό τεφτέρι, αλλά σημειώνει και το μακρονικό, το οποίο έμαθε να μην ξεχνά.
Με δεδομένο το αδιέξοδο λόγω της εθνοκεντρικής πολιτικής του Σολτς, θα υπάρξει μία ακόμη σύνοδος την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, σύμφωνα με τις διεθνείς αναφορές.
Οι Τσέχοι, ο οποίοι ασκούν άψογα τα καθήκοντά τους ως προεδρεύουσα χώρα, παραμένουν ευγενικοί. Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανία της Τσεχίας, Γιόζεφ Σίκελα, «οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο όμως απομένει ακόμη να καταλήξουν στο επίπεδο της ανώτατης τιμής. Θα υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση την Δευτέρα και αυτό είναι η τιμή που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό. Πιστεύω ότι έχουμε σχεδόν φτάσει (σε συμφωνία) αλλά τώρα θα πρέπει να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι κενό γράμμα».
Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής κάλυψης του ενεργειακού αδιεξόδου, εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποστήριξε ότι «πετύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν, αλλά στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».
Με βάση τη δήλωση του κορυφαίου του Σολτς, οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το γνωστό θέμα της επικοινωνιακής σαφήνειας.