Κόσμος

Σολτς – Σι: Καταδίκασαν τις «ανεύθυνες» ρωσικές πυρηνικές απειλές για την Ουκρανία

Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε για μία ακόμα φορά να να επικρίνει τη Ρωσία ή να καλέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασαν την Παρασκευή τις απειλές για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, με τον Σολτς να προειδοποιεί ότι η Ρωσία κινδυνεύει να «περάσει το όριο» στη διεθνή κοινότητα καταφεύγοντας στην πυρηνική δύναμη.

Στην πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη της G7 στην Κίνα μετά την πανδημία του COVID-19, ο Σολτς πίεσε τον Σι να πιέσει τη Ρωσία για να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο έχει την ευθύνη ως μεγάλη δύναμη να το κάνει.

Ο Σι συμφώνησε ότι και οι δύο ηγέτες «αντιτίθενται από κοινού στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων» για την Ουκρανία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αν και απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία ή να καλέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ο Σολτς έφτασε στο Πεκίνο για μια μονοήμερη επίσκεψη που δοκίμασε τα νερά μεταξύ Κίνας και Δύσης μετά από χρόνια αυξανόμενων εντάσεων, με συνομιλίες που αφορούσαν στην αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά, την κλιματική αλλαγή και τα εμβόλια COVID-19.

Ο Scholz έκανε το ταξίδι παρά την κριτική από το εσωτερικό του συνασπισμού του σχετικά με τις σχέσεις με το Πεκίνο. Προσπάθησε να εξισορροπήσει τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες με την απόρριψη της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από την κινεζική αγορά.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον Σολτς, ο Σι τόνισε ότι είναι εύκολο να καταστρέψεις την πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να την ξαναχτίσεις και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να το φροντίσουν, σύμφωνα με το Xinhua.

Νωρίτερα, ενώ χαιρετούσε τον Σολτς στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο Σι προέτρεψε τις δύο χώρες να συνεργαστούν πιο στενά σε διεθνή θέματα.

«Ο Πρόεδρος Σι και εγώ συμφωνούμε: οι πυρηνικές απειλές είναι ανεύθυνες και εμπρηστικές», δήλωσε ο Σολτς μετά τη συνάντηση. «Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα διέσχιζε το όριο που έχει χαράξει η κοινότητα των κρατών».

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι το κάνει και έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Κίεβο ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα», χωρίς να προσφέρει στοιχεία.

Πριν από το μεσημεριανό τους με λωρίδες βοείου κρέατος, γαρίδες και γλυκόξινα ψάρια, ο Σολτς είπε στον Σι ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούσε προβλήματα στην παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σύμφωνα με ηχογράφηση των παρατηρήσεων που έδωσε η γερμανική αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια, ο Scholz συνάντησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Li Keqiang. Είπε στον Li ότι ήταν σαφές ότι η Κίνα και η Γερμανία δεν ήταν φίλοι της «αποσύνδεσης», αναφέροντας τις αντίστοιχες οικονομίες τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συζήτησή του με τον Λι, ο Σολτς έθεσε το θέμα της Ταϊβάν. Η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να το θέσει υπό τον έλεγχό της.

«Όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακολουθούμε την πολιτική μιας Κίνας», είπε ο Σολτς «αλλά έχω ξεκαθαρίσει εξίσου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo της Ταϊβάν πρέπει να είναι ειρηνική ή με αμοιβαία συναίνεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο