Κόσμος

Πληθωριστική απειλή στην Ευρώπη

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο, πολλά νοικοκυριά έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται με συγκεκριμένες συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή

Σε αδρές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινηθεί σε σχετικά χαμηλά πληθωριστικά επίπεδα, παρά τον πόλεμο που  συνεχίζει η Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση αποτυπώνει ωστόσο μια ενίσχυση της απειλής αυτής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την έγκυρη εταιρεία Ipsos, σε δείγμα έξι χιλιάδων πολιτών, όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, απεικονίζει ένα προφίλ επισφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης του Covid – 19 και ενισχύθηκαν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο, πολλά νοικοκυριά έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται με συγκεκριμένες συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή.

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση και περισσότεροι από ένας στους δύο πιστεύουν ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους 6000 Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν, είναι  «η αύξηση των τιμών»  που «εξηγεί περισσότερο τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ πιο μπροστά από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».

  Ωστόσο, ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις χαίρουν ακόμη υψηλού βαθμού πολιτικής εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι αρμόδιοι υπουργοί – κατεξοχήν Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης – εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, παρά τις οδύνες, οικονομικές και κοινωνικές, που εγείρει η επισφάλεια αυτή.