Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η κατάλληλη χώρα για να φιλοξενήσει το σύστημα GOVSATCOM

Αναβάθμιση του «EGNOS » στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά τις ενδεχόμενες νέες θέσεις εργασίας μάλιστα, όταν θα χρειαστεί να έρθει ένα τέτοιο σύστημα το οποίο θα στεγαστεί σε ελληνικούς ασφαλείς χώρους, “αυτό δημιουργεί και ένα οικοσύστημα ανθρώπων οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι είναι οι δορυφορικές υπηρεσίες, πως μπορούμε να φτιάξουμε έξτρα υπηρεσίες πάνω στα υπάρχοντα asset που έχουμε” εξήγησε και περιέγραψε πως με μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα μπαίνει σε ένα χώρο, και επιχειρηματικό, στον οποίο μέχρι πρότινος δεν ήταν, με τη χώρα να είναι στο κέντρο τέτοιων υπηρεσιών ανοίγουν και άλλα παράθυρα για τους εξειδικευμένους επαγγελματίες, θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες.

Αναβάθμιση του «EGNOS » στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ μέσα από πολλές ευρωπαϊκές συνεργασίες και, όπως και άλλα κράτη μέλη, φιλοξενεί εγκαταστάσεις του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ. Στις 5 Οκτωβρίου 2022 ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Γεώργιος Δριτσάκος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), Rodrigo da Costa μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιου Στάβερη-Πολυκαλά συμφώνησαν την αναβάθμιση των επίγειων υποδομών του δορυφορικού συστήματος EGNOS στον Υμηττό.

Η European Geostationary Navigation Overlay Service, ή εν συντομία EGNOS, είναι το περιφερειακό δορυφορικό σύστημα της Ευρώπης (SBAS). Τα SBAS χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της απόδοσης παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης, όπως το GPS. Για να επιτευχθεί αυτό, το EGNOS χρησιμοποιεί ένα σύνολο γεωστατικών δορυφόρων και ένα δίκτυο επίγειων σταθμών για να αυξήσει την ακρίβεια του GPS. Στα επόμενα 2 χρόνια, ένα νέο, πιο ισχυρό σύστημα που ονομάζεται «EGNOS V3» θα είναι διαθέσιμο και η εμπειρία των χρηστών θα μεγιστοποιηθεί μέσω της ενίσχυσης του σήματος του Galileo εκτός από του GPS. Τόσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες επωφελούνται καθημερινά σε μεγάλο βαθμό από το EGNOS. Ειδικότερα, το σύστημα υποστηρίζει νέες εφαρμογές σε πλήθος διαφορετικών τομέων όπως για παράδειγμα στη γεωργία όπου θα μπορούν να γίνονται υψηλής ακρίβειας αεροψεκασμοί, στις μεταφορές όπου θα μπορεί να γίνεται αυτόματη χρέωση των οχημάτων στα διόδια των δρόμων αλλά ακόμη και στην χρέωση ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα που θα γίνεται ανάλογα με τη χρήση τους, ενώ θα αναπτυχθούν προσωπικές υπηρεσίες πλοήγησης πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας, π.χ. νέες συσκευές καθοδήγησης των τυφλών.